Pračka Candy smart activa CY2 084

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JeeL

Pračka Candy smart activa CY2 084

#1 Příspěvek od JeeL »

Dobrý den . Dokázal by mi někdo osvětlit princip teto pračky.
Pračka neohřívá vodu ,tak jsem proměřil topné tělěso OK,hladin. spínač OK,dveřní zámek ,přes který jde celý výkon do tělěsa topení jsem překlenul. Termistor na vaně má odpor asi 4 ohmy při pokoj.teplotě. Relé pro ohřev na modulu je taky Ok. Do top. tělěsa jde fáze ale jaksi chybí nulak spínaný přes modul elektroniky. Nato že se model chlubí více funkcemi žádné jiné čidlo jsem nenašel. Jinak pračka funguje až na ten ohřev. :?:
Co nejde silou,musí jít zákonitě silou ještě větší...
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

termistor 4 ohmy, to je nějak málo, je to termistor ? Když přemostíš relé, topí to ? Zkoukni tranzistor, co pravděpodobně spíná relé (někdy tam bývají pole tranzistorů v DIL, ty jsem už viděl bez příčiny mrtvé)
Michal
JeeL

#3 Příspěvek od JeeL »

Tak v katalogu se uvádí to čidlo jako termostat /termistor o impedanci není ani zmínka.Po přemostění relé normálně topí. ty tranzistory jsou v smd ale bez schematu nevím nevím. napadá mě ještě ten termostat/termistor nahradit ho na chvíli odporem ,ale jakým?
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Jestli to má 4 ohmy a vedou k tomu tlusté dráty, tak je to termostat, čili to má kontakty a při překročení pevně dané teploty je rozepne. V tom případě to 4 ohmy mít nemá, to ale může být chyba měření. Není na těle toho termostatu uvedena nějaká teplota ? Termistor je asi ještě někde jinde. Měl by mít nějaké kiloohmy odpor a povedou od něj slabší vodiče. Pokud by Tvé čidlo byl NTC termistor ve zkratu (nevím, jak by to nastalo, ale budiž..), zkus ho odpojit, pračka buď zahlásí nějakou chybu, nebo možná začne topit, v tom případě by ale samozřejmě topení nevypla. Vyfoť to čidlo.
Michal
JeeL

#5 Příspěvek od JeeL »

Takže k čidlu vedou dva tenké žluté.Na čidle je jen výrobce a typ "CN001".Na DPS jsem si všimnul u jednoho vývodu LNK305PN trochu opálení ,ale nic víc není vidět ani ze strany spojů.Připomínám ,že pračka funguje ,jen neohřívá vodu. Nejde mi do hlavy k čemu je konektor na desce "K6" nic na něm není zapojeno-že by nějaká diagnostika?
Přílohy
Modul candy 2.JPG
(275.41 KiB) Staženo 238 x
idlo candy.JPG
(206.87 KiB) Staženo 143 x
Modul candy.JPG
(226.81 KiB) Staženo 250 x
mirosne

#6 Příspěvek od mirosne »

Ešte odfoť nádrž+teleso+tie čidlá.(presne ako je to osadené a zapojené)

P.S. Meral si teleso aj proti zemi?.(či nemá zvod)
Pozdravujem Vás, Miro.
JeeL

#7 Příspěvek od JeeL »

Těleso mám momentálně ve whirpoolce na test a normálně topí- odběr 1500W. Proto ta fotka bez tělesa.Čidlo je na bubnu jen to jedno jinak jen na vrchu hladin.spínač,žádný aquastop prostě nic víc.
Přílohy
Buben.JPG
(233.66 KiB) Staženo 171 x
mirosne

#8 Příspěvek od mirosne »

Pripoj ohmmeter na to čidlo a trošku ho zohrej,sleduj,či sa mení odpor.
Pozdravujem Vás, Miro.
JeeL

#9 Příspěvek od JeeL »

Takže změřeno jiným multimetrem. Za pokoj.teploty asi24kohm,při zehřátí na cca 50 C odpor klesne na 12kilo. Vypadá že je v pořádku.
Zaky

#10 Příspěvek od Zaky »

Takže termistor i topení vypadá v pohodě, zkontroluj tedy ten tranzistor, co spíná relé. Podle drah dohledáš, který to je. Jestli je zespodu relé topení to zakroužkované, tak tranzistor, co ho spíná, bude ten vpravo dole od něj, báze je vlevo dole, emitor vpravo dole a kolektor nahoře (to je typické zapojení SOT23 bipoláru, neručím za 100% správnost) Pokud je to bipolár, od báze naměříš diodtestem dva p-n přechody ke kolektoru a emitoru, pokud je to fet, naměříš diodu mezi source(na pozici emitoru) a drainem(na pozici kolektoru). Vše samozřejmě ve vypnutém stavu.
Michal
mirosne

#11 Příspěvek od mirosne »

Cievku relátka si asi meral,čo?
Pozdravujem Vás, Miro.
Zaky

#12 Příspěvek od Zaky »

Pokud je od topení to druhé relé, než to obtažené červeně, tak propískni spoj přes ten propojovací pásek vlevo od toho červeně obtaženého relé, tyhle pseudovícevrstvé spoje často upadnou.
Michal
JeeL

#13 Příspěvek od JeeL »

Relé je v pořádku ,cívka i kontakty sepnou. Měřil jsem i vicevrstvý spoj (nemám je rád už z dákových ovladačů),ten taky je OK. Měření tranzistoru posílám jako obrázek,měřil jsem ho zapájený,zítra ho vyletuju a změřím solo. Označení na něm je " 3FI "
Přílohy
3FI.JPG
(120.73 KiB) Staženo 117 x
mirosne

#14 Příspěvek od mirosne »

Ja si myslím,že bude dobrý.Chyba bude asi inde,alebo nebude žiadna.Nejde mi do hlavy,že práčka nevykazuje žiadne chybové hlásenie.Navrhol by som,odsledovať celý prací cyklus a sledovať ohrev.(u niektorých typov,to trvá aj 30min.,pokiaľ začne hriať.)Predsa to nie je možné,aby práčka prešla celý cyklus bez ohrevu vody,ako keby nič?
Pozdravujem Vás, Miro.
Zaky

#15 Příspěvek od Zaky »

Kam jde na řídící desku ten termistor ? Nejde náhodou někam doleva dolů (foto ze strany spojů)? Přijde mi to tam na té fotce nějaké divné, nejsou tam přežrané dráhy korozí? A co ta chybějící nepájivá maska u dráhy po levé straně, není nějaké poškození tam ?
Michal
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“