Úprava rýchlovarnej kanvice
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Dratak píše:...Filmaři zde udělali chybu, protože k vařiči připojili provizorně dvoužilovou šňůru s plochou zástrčkou, aby šňůra byly stejná jako od rádia. Ponorný vařič v bezpečnostní třídě 2 jsem ještě neviděl, nehledě k tomu že šňůra by byla proudově zcela na hranici...
Jeden takový mám, dala mi ho má milá s sebou na vojnu v r. 1978. Made in CCCP.
Dodnes funguje, i když - pravda - šňůra nějaké ty šrámy utrpěla (opraveno mylarovou páskou). Příkon 500 W, šňůra je typovaná na 6 A.
Uff, myslel jsem, že ho už nenajdu, naposledy se s ním vařilo na horách před cca 10 lety
- Přílohy
-
varic.jpg- (133.13 KiB) Staženo 118 x
Skladnice v bývalé práci si ohřívaly vodu ve skleněné konvci na obyčejném elektrickém vařiči. Taky se jim parkrát stalo, že se voda vyvařila, pak povolilo plastové víčko na konvici Simax, spadlo dovnitř a tem smrad už přivolal obsluhu.
S tou úpravou som to vymyslel tak, že použijem klasický OZ ako komparátor so slabou kladnou s.v. (SKO) blokovaný kondenzátorom. V jednom deliči (v podstate diagonála odporového mostíka) má byť termistor vykuchnutý z vraku PC. Napájanie ako u lacných svietidlách; kondenzátor, mostík ZD, elyt. Tlačítko by pripojilo elektroniku, tá by zopla relé, to by zabezpečilo ďalšie napájanie. Termistor v miestach pôvodne bimetalu by sledoval teplotu. Po zovretí dôjde k rozváženiu a následnému preklopeniu OZ, to preruší napájanie spínacieho tranzistora, rozopne relé a odstaví kanvicu. Elektronika zostane bez napájania, takže nič nehrozí. Ďalšie dve ochrany zostávajú nedotknuté. Len musím nájsť vhodné relétko.
Druhá možnosť je zapátrať po pôvodnom vypínači. Možno ho vyfotím.
Tá tretia ochrana - odtavovací kolík, mi je novinkou. Môžeš to, prosím, popísať presnejšie? Ďakujem
Komplet elektronika byla minimálně nalakovaná nějakým voděodolným lakem (pájet to nešlo), popřípadě zalitá silikonem, v kritických místech ještě hermeticky uzavřená. Ale i tak byla v 99% případech vadná
http://fyzweb.cz/clanky/index.php?id=45
Keby si to predsa len robil, hod sem potom nejake foto
Najprv však potrebujem vhodné relé (nové kupovať nebudem). Kanva asi pôjde do igelitky a na povalu a bude čakať.
- Přílohy
-
DSC01431r.JPG- (24.39 KiB) Staženo 85 x