Bojler Tatramat EOV 82

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

Bojler Tatramat EOV 82

#1 Příspěvek od p32 »

U tchýně kape tento elektrický bojler, ale seshora a trvá to už asi měsíc. Zajímalo by mě jestli je to rovnou na výměnu nebo jestli je tam jen něco opotřebované. Myslím tím nějaké těsnění, ventil či co. Sundat ze stěny po vypuštění by se stejně musel, ale zajímá mě na tom jestli rovnou kupovat nový za 5-6 tisíc (tehdy stál 3 tisíce) nebo jestli to bude jen oprava za pár stovek.
Máte s tím někdo zkušenosti ?
Bojler jinak funguje, ohřívá, voda nikde jinak neteče. V připadě nutné koupě nového má smysl vytáhnout ze starého topení a ostatní elektro díly jako náhradní díly ?
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

U nového si dej pozor na plastovou nádobu a dovolený přetlak jen 3atmosféry ! Mnoho zklamaných lidí . Některá tělesa a tepelná pojistka se hodí .
Yarda1

#3 Příspěvek od Yarda1 »

Nahoře bývá otvor se závitem a strká se tudy dovnitř tyč katodické ochrany - tedy u našeho starého bojleru to tak bylo. Ten otvor je uzavřen šroubovacím víčkem. Mně se stalo, že v tom víčku byl prorezlý otvor a také to tudy kapalo.
fero_b

#4 Příspěvek od fero_b »

nechapem, jak to je "seshora" - bojler visi na stene a podla mojich skusenosti maju tie bojlery prirubu "zospoda" ked odkrutis ten plastovy kryt. A zvykne kvapcat cez prehrdzavenu rurku, cu byva navarena na tej prirube, a zospoda je v tom strcena tycka z termostatu apod. Priruba sa da kupit ako nahradny diel + tesnenie, ked to uz budes mat rozobrate, je asi dobre rovno vymienat aj vyhrievacie teleso. Cena priruby, tesnenia, a spiraly bude menej ako 3000SK, a aspon to nemusis davat dole zo steny. Da sa to pomontovat odspoda ;-)
p32

#5 Příspěvek od p32 »

fero_b: seshora je seshora. Až to sundám, tak uvidím přesně o co jde, ale bojler je v pořadku, jak jsem psal, takže dole vše ok. Asi to bude něco, jak psal Yarda1. A také jsem stáhl kohout studené vody, protože si myslím, že tam právě šel zbytečně velký tlak (jak psal BOBOBO). Řekl bych, že to zatím nebude tak horké, ale chtěl bych získat informace dřive než to sundám, ať nemusím "lítat" sem tam a zpět zbytečně.
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

Tlak sa reguluje poistným ventilom.Ten musí byť zaradený na vstupe studenej vody. Poistný tlak je 0,63MPa takže tým priškrtením si veľmi nepomôžeš.
Jindra2

#7 Příspěvek od Jindra2 »

Bojler za 3000,- ja asi starší 10 let, takže má to za sebou. Kup nový.
Jindra
kejki

#8 Příspěvek od kejki »

Taky mám bojler za 3000,- a je to jak píše kolega, občas vyměnit. Nebo si koupíš za 10tis a možná ho měnit nebudeš.
Důležité je, že ty italské přetlakové ventily u levných bojlerů jsou kurvítka- zanáší se vodním kamenem a i bez něj jsou na vysoký tlak. Takže regulace tlaku z řadu a kvalitní přetlakový ventil - pak i ty Aristony a pod vydrží pár let.
keemo

#9 Příspěvek od keemo »

Nam davali myjavsky poistny ventil. Raz za pol roka pretocit kapnou aby sa nezapiekol.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Jindra2 píše:Bojler za 3000,- ja asi starší 10 let, takže má to za sebou. Kup nový.
Jindra

Je to tam asi 6 let. :wink:
MilanCZ

#11 Příspěvek od MilanCZ »

:arrow: Viděl bych to na to, že budeš muset ten bojler sundat a podívat se proč seshora někde kape. Hádat jestli je to tím či tím nemá smysl. Může mít v sobě prorezlou dirku, může to být jen nějaká netěsnost, může to být přetlakem ... prostě to zjisti a pak se nás zeptej co je lepší: koupit nový nebo opravit? :idea:
p32

#12 Příspěvek od p32 »

MilanCZ: dobrej fór. :lol:
Až to sundám, tak už to budu muset řešit hned, ale mě se jen jednalo o to, jestli někdo nemá už nějaké zkušenosti, abych věděl na co se mám připravit. Koupit novej, sundat starej a strčit tam ten novej není opravdu žádný problém.
Však to znáš, koupíš TV, máš ji 5 let a začne blbnout, známej poradí koupit novou a tak ji koupíš místo opravy, dáš ji tam a u staré TV pak zjistíš, že stačí vyměnit 5 elytů za celkem 30 Kč, propájet studeňáky a jede jak nová - co potom s ní a nevypadat jak blbec, že ?
kejki

#13 Příspěvek od kejki »

Tento problém řeší časová prodleva mezi diagnozou chyby a nákupem nového spotřebiče, nejlépe v kladném směru :wink:
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Provedl jsem rekapitulaci a asi v neděli to sundám a v ponděĺí případně koupím novej. Asi nebudu mít náladu na opravu a necháme to do šrotu.
helios

#15 Příspěvek od helios »

Asi to bude najlepšie riešenie. Ja som raz na takomto bojleri zaváral dierku prežratú v nádrži, lebo majiteľ na tom trval. Do roka začal tiecť zasa vedľa, a potom išiel konečne do zberu... :cry:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“