Hoj. Potřeboval bych zdroj proudu - vstup 24V, výstup 1 - 10 mA při napětí 0- 10V. Přesnost není moc důležitá. Co nejjednodušší a nejlevnější, řekněme do 10Kč. Představa byla stabl napětí zatížený odporem, ale co jsem našel levného má moc velký klidový proud.
Dík.
Já to pochopil tak, že to má být zdroj proudu 1-10mA řízený např. trimrem a že na jeho výstupu bude při tomto proudu 0 - 10V.
Ale nechám se překvapit až to Olchor upřesní
Am. to pochopil dobře.Ten zdroj nemusí být řízený, stačí pevně nastavený odpor. Ale budou čtyři na jedné destičce 3x2cm, tak bych preferoval co nejjednodušší ( to je ale hrozné slovo), nejlépe jen odpor+polovodič.
PNP verze je teplotně stabilní v rámci teplotní stability Ube - takže nic moc; JFET verze je stabilní v rámci stability Ugs - takže teplotně poměrně stabilní.
Zkusím to jen s JFET a odporem, dám tam BF245C změřím teplotní stabilitu. Nevýhodou je velký rozptyl parametrů, bude se to muset nastavit individuálně pro každý tranzistor.
Jináč - má to být jednoduchý 4bit D/A převodník, na vstupech 0/24V, na výstupu 0 - 10V a není k dispozici žádné napájení.
K čemu to má být dobré? Do jakého odporu to má pracovat? Kdysi jsem řešil něco podobného, vysílač proudového signálu 4-20mA, vystačil jsem se zdrojem 24V, vícepolohovým přepínačem (ten jsem kdysi koupil v Myslíkově ulici, myslím, že je tam teď herna) a odpory. Ale těch 10Kč vidím v tmavých barvách.