Automatické zapnutí PC po výpadku napájení
Moderátor: Moderátoři
Automatické zapnutí PC po výpadku napájení
řeším tu jednoduchý, ale neřešitelný problém přes BIOS, zřejmě budu muset sáhnout po HW řešení. Situace je následující: PC s nainstalovaným Linuxem a připojenou UPSkou, vypnou proud, běží na baterie, jakmile baterie dosáhnou 10% kapacity, UPSka pošle do PC shutdown a ten se vypne a za sebou vypne UPSku, nebo ji dojdou baterie a po pár minutách se vypne sama, to není důležité. Jenže teď je tu kámen úrazu, zapnou proud a já potřebuji, aby se zas po naběhnutí UPSky počítač zapnul, což bohužel nenastane. Každý jistě řekne, nastav si zapnutí v BIOSU, jasně, všude mi to takhle funguje, kde je v BIOSU položka "Restore on AC / Power Loss" přepnutá na "Power ON". Jenže u této desky je bohužel položka nazvaná "Restart After Power Fail". Chová se trochu jinak, když PC vytrhnu ze zásuvky, tak se opravdu potom zapne, ale pokud mu dám povel k vypnutí, tak už to má na háku a jde pustit jedině tlačítkem. Napadá Vás, jak ho po zapnutí proudu nahodit bez toho, abych tam musel osobně ? Našel jsem nejaká HW řešení, ale přijde mi to zbytečně složité, ale obávám se, že mi nic jiného nezbude.
Děkuji za inspiraci
Děkuji
argonet píše:Takže bych soudil, že správná volba bude zkusit místo -p dát -h jestli jsem myšlenku pochopil správně.
Ano, presne tak.
No a budu mít poslední problém, donutit apcd, aby hned pak vypnul UPSku, to mi teď nedělá a nevím proč a než switch a AP baterku dorazí, tak ještě asi 10 minut živí UPSka zbytek techniky, ke které by teď přibyl i PC v halt stavu.
Ak mas UPC od APC a pouzivas apcupsd, tak by v tom rc.6 mali byt pridane riadky, ktore toto zabezpecia, nieco ako:
Kód: Vybrat vše
if [ -f /etc/apcupsd/powerfail ]; then
echo
echo "apcupsd will now power off the UPS"
echo
/etc/apcupsd/apccontrol killpower
echo
echo "Please ensure that the UPS has powered off before rebooting."
echo "Otherwise, the UPS may cut the power during the reboot."
echo
halt -f -h
fi
Slackware je v tomto na <>u, v tych skriptoch je bordel a treba tam casto veci rucne menit...
Díky
Děkuji
mikollar píše:trosku prasacky, pri najhorsom dat kondik aspon 1uF k tlaciku zapinania a pri nabehnuti napajania sa PC samo zapne, mam to takto riesene, zapnem predlzovacku vypinacom a PC sa samo zapne
Nejsem kovaný v elektrice, ale tuším, že toto by vyřešilo můj problém - starý noťas, baterka 0%, chtěl bych, aby po obnovení výpadku napájení sám nastartoval. V Biosu taková možnost není, WOL jsem nerozchodil. Tedy řešením by bylo simulovat stiskání zapínacího tlačítka. Poradíte, jak zapojit?
FW je napsaný v Great Cow Basicu.
Šlo by to postavit i hardwarově, ale tentokrát jsem MCU neodolal ani já, normálně jejich zarytý nepřítel.
- Přílohy
-
fw.zip- (4.26 KiB) Staženo 107 x
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.