Uprava infra prímača
Moderátor: Moderátoři
Uprava infra prímača
http://danyk.wz.cz/infra_ovladani.html
Funguje to parádne lenže som si neskoro uvedomil že to vlastne funguje len na princípe stlačíš = zapne, stlačíš = vypne.
Chcem to použiť na ovládanie malého fontánového čerpadielka (12V al. 220V) lenže mne by skôr vyhovoval princíp stlačíš – držíš = zapnute, pustíš = vypne čerpadlo.
Myslite si že by to išlo nejak nenásilne dorobiť v tejto pôvodnej schéme? Som začiatočník tak moc do toho nevidím, už len toto zapojenie mi dalo zabrať tak sa prosím nehnevajte za taký dotaz ak je to nereálne.
V krajnom prípade použijem aj takýto systém.
Vďaka za všetky možné rady.
Bazový odpor 10k je dobrý iba pre relé s odporom nad 600 Ohm. Ak to relé má menej ako 360 Ohmov potom je dobré 10k odpor zmenšiť až na 2k2, alebo použiť na spínanie darlington (npr BC517)
- Přílohy
-
Uprav.jpg- (23.33 KiB) Staženo 109 x
Príjmač totiž napája aj relé, a to pri zopnutí môže zobrať relatívne veľa mA, voči kapacite MINIATÚRNEJ batérie
edit: nakoniec, v tejto vete to má napísané jasne
Přijímač se napájí ze síťového adaptéru 12V (napětí nemusí být stabilizované) a odběr při rozepnutém relé je asi 15 - 20mA. Relé musí být samozřejmě dimenzované na zátěž, která k němu bude připojena.
vďaka.
Typ: Finger 34.51.7.012.0010
Možno ešte lepšie by bolo namiesto 74HC04 zapojiť 74HC14. Je to obvod s Schmitt-hradlom. Vstupný filter (10k * 47MF) by mohol spôsobovať kmitanie relé kvôli málo strmým hranám na vstupe U1.
Zapojenie s IO U1 bude mať malú spotrebu. Iba pri aktivovaní vysielača bude spotreba úmerná použitému relé.
Znížiť spotrebu o 2-3mA v aktívnom stave by šlo výmenou biploláru BCxxx za tranzistory FET npr. BSS100, BS170, BSS138 a podobne. V tomto prípade aj 1k odpor by mohol vypadnúť a gate fetu sa môže pripojiť na pin 2 IO U1.
- Přílohy
-
Uprav.jpg- (21.53 KiB) Staženo 120 x
Urobil som pokus a vyhodil som ten 10k odpor a po stlačení sa relé zoplo a cca. po 3s sa odpojí. Skúšal som aj iné kondenzátory 100M, 22M a čas zopnutia sa menil.
Bohužiaľ stále to nie je stlačíš =drží, pustíš =vypne.
Začínam uvažovať že asi jediné riešenie pre mňa bude kábel + vypinač.
Ja som na to krátky
Vysielač je potrebné naladiť na frekvenciu 36/38kHz podľa typu TSOP.
Na začiatok to treba skúšať na malú vzdialenosť. Malé rozladenie od optimálnej frekvencie nie je poznať, pri väčšom sa znižuje citlivosť.
Vysielač kontroluj pomocou kamery v mobile. Tú infra LED pri nahrávaní videa vidno na displayi.
Ako vysielač sa dá použiť aj ovládač telky.
- Přílohy
-
infra.png- (4.3 KiB) Staženo 127 x
Filtračný kondenzátor s odpormi 10k a pull-up 80k v prijímači majú nevhodné časové konštanty. Skúsil by som 10k odpor zmenšovať postupne od 8k2 až po 2k2 (alebo nahradiť trimrom).