Jaký procesor?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pitrb

Jaký procesor?

#1 Příspěvek od pitrb »

Dobrý den,
měl bych dotázek....Před časem jsem se rozhodl,že se pokusím naučit programovat v asembleru microprocesory a díky tomu,že jsem narazil na stránky http://www.dhservis.cz a knihu Davida Matouška,jsem se rozhodl ,že se pokusím naučit programovat procesory AT89C2051.Podařilo se mi uskutečnit 2 "projekty",takže jsem sice začátečník,ale ne už úplný :-).
Bohužel jsem nikde nenašel pořádné "vývojové prostředí" pro tenhle procesor.Našel jsem jen DOSovký SIM51 a ten mi nepříjde moc dobrý :-(.
Neznáte nějaký lepší simulátor pro tenhle microprocesor?
Myslím,že není pozdě ani na "přesedlání" na jiný...Třeba i na PICka,o kterých podle diskuzí se užiovatelé vyjadřují pozitivněji než k atmelům.
Mohli by jste mi nějaký případně doporučit?Jde hlavně aby k němu bylo možné stáhnout nějaké vývojové prostředí.O programátor nejde ten si vždycky nějak sbastlím :-).Blíží se mé narozeniny,tak abych věděl jakou knihu si přát pod mašli :-)
Předem díky za Váš názor a radu a přeji pohodový večer
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Atmel není procesor, Atmel je výrobce spousty typů procesorů, nejen procesorů. A použij Hledat, už se to tu řešilo mockrát. A hlavně nečekej řešení, každému vyhovuje něco jiného a většinou tu debaty na téma Jaký procesor je lepší? končí jako flame.
petus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od petus »

Ale kulový, rodina Atlmelů je veliká ať už AVR (ATmega8,16... nebo ATtiny) tak i ATXmega a spousta dalšího... tlačítko hledat a google řeknou víc než dost
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Sám jseš kulovej, Atmel je firma, Atmel neni žádnej procesor. A ATXmega je taky AVR.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Hlavně si knížky nekupuj , stáhni z netu nebo prolez antikvariáty . Ještě lépe najdi si známého , který tomu rozumí . Třeba se programovat do doby po aktivním kusu života , důchod už asi nebude , ještě naučím . Snažil jsem se proniknout do problematiky , ale těch několik knih , které jsem procházel jsou k obrazu autora . Každý předpokládá , že některé věci znáš . Takže se rozjedeš po projektu a narazíš na něco , co není popsáno .
pitrb

#6 Příspěvek od pitrb »

Známý by byl nejlepší,ale není :-(.Hold si to člověk musí dát dohromady sám :-).Nedělám si iluze,že budu výtečný programátor,ale snad nějaký ten prográmek pro svou potřebu zmastím.Zatím je můj vrcholný výtvor stmívač pro rybky :-).
Stáhnuté knihy jsou poloviční proti těm papírových.Z kompu se to chápe vždy 3x hůř :-).teda aspoň mě :-)
Banda

#7 Příspěvek od Banda »

Ani nepíšeš odkud jsi, to je pak těžké někoho najít.
Jinak software pro Atmely můžeš používat třeba tyto: AVRstudio, Keil.
A knížka je sice fajn, ale určitě bych začal s netem, jak doporučují ostatní.
Tiskárnu snad máš, ne?
pitrb

#8 Příspěvek od pitrb »

Jsem z Valašského Meziříčí....Tiskárnu samozřejmě mám a už jsem ji mnohokrát v téhle problematice využil :-.Vlastním jen jednu knihu a nelituji,že jsem ji koupil...A to ji mám i v pdf :-).Pořád mi knižní svazek příjde nejlepší :-).A musím říct,že mi hodně dala.Ale samozřejmě nejde zkoupit celé vydavatelství BEN :-).
Jestli jsem to dobře pochopil,tak AVRstudio i Keil nejsou pro 8051.Respektivě pro AT89C2051.
Ale našel jsem teď poměrně fajn simulátor a to ADuC812.
Teď se s ním seznamuji a příjde mi docela fajn :-).Tak dám 8051 ještě šanci :-).
Ale každopádně díky za rady a poznatky :-)
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Pořád to budu opakovat, Atmel NENÍ žádný procesor, Atmel je firma. Proto říct, že je něco pro Atmely, je jako neříct nic, jen mlžit. Tady je toho jasná ukázka. AVRStudio je pro AVR, ne pro x51, Keil je (nejen) pro x51.
kuto

#10 Příspěvek od kuto »

Proc se dneska lidi snazi zacinat na jadru x51?
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

Masochismus? :sm: :twisted:
Banda

#12 Příspěvek od Banda »

No jo no, každý nezvládne začínat na Dual Core procesorech :(
kuto

#13 Příspěvek od kuto »

To ma byt argument? To je jako rict, ze mezi kolobezkou a raketoplanem nic jinyho neni. Na vyber ma z beznych 8-bitu PIC nebo AVR. Rozhodnout se ktery, musi on. To za nej nikdo neudela a kazdej mu doporuci jen jeden typ a to ten, do kteryho je sam zamilovanej. Nejlepsi je dat se na ten, s kterym nekdo ze znamych muze pomoct. Do budoucna je nejlepsi asi ARM, ale to bude pro zacatecnika zbytecny. I kdyz pokud jde o C, o nic slozitejsi to neni, jen o dost vic cteni dokumentace. Jadro x51 je v kazdym pripade v dnesni dobe trosku out.
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

No zrovna PIC bych strčila ještě za x51, už je to hodně starej dědeček.
pitrb

#15 Příspěvek od pitrb »

Já začel protože jsem k tomu našel fajn stránky,kde to bylo popsáto poměrně polopatě a snad jsem to i trochu pochopil.Teď jsenm chtěl zjistit,jestli mám zkusit raději jiný procesor,ale byl jsem od toho odrazen,tak budu bojovat dál v 8051 :-D.
Třeba časem se dostanu do stádia,kdy budu tak vzdělán,že dokážu plynule přejít na něco jiného :-D
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“