zesilovač NAD 1994 vypadává kanál

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
fundix

zesilovač NAD 1994 vypadává kanál

#1 Příspěvek od fundix »

Zdravím, asi to bude snadné řešení, ale nevím jak to najít na foru.

Mám starší zesilovač a při nízké hlasitosti se občas ztlumí jeden kanál. Někdy i druhý. Když se zesílí a zeslabí vstup, tak zase začne zase hrát.
(děje se to ze šumem/praskotem)

Dělá to pouze konec, NAD má extra výstup předzesilovače a vstup do koncového stupně vyvedený vzadu) vyměnil jsem kondenzátory, krom velkých filtračních (dle schématu koncového stupně)

Problém je stejný za studena i za tepla.

Poradíte prosím?
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od brtnik »

podle příznaků jen odhad diagnózy na dálku - typický projev vadného potenciometru hlasitosti???
fundix

#3 Příspěvek od fundix »

brtnik píše:podle příznaků jen odhad diagnózy na dálku - typický projev vadného potenciometru hlasitosti???

Čekal jsem lepší odpověď :-) Psal jsem, že má zesilovač vstup rovnou do konce, tj bez potenciometru. Zesiluji hlasitost na Notebooku :-)

Děkuji...
Philip_Fry

#4 Příspěvek od Philip_Fry »

Pokud čekáš lepší odpověď, pak je potřeba, aby i dotaz byl "lepší". Co je to za zesilovač (aby se případně ten, kdo bude radit, mohl alespoň podívat do schématu), cos krom výměny elytů udělal za kroky - měřil jsi něco? S jakým výsledkem? Atd.
fundix

#5 Příspěvek od fundix »

Philip_Fry píše:Pokud čekáš lepší odpověď, pak je potřeba, aby i dotaz byl "lepší". Co je to za zesilovač (aby se případně ten, kdo bude radit, mohl alespoň podívat do schématu), cos krom výměny elytů udělal za kroky - měřil jsi něco? S jakým výsledkem? Atd.

Je to NAD 314
servisni manual http://www.uloz.to/9350275/hfe-nad-314-service-a3-pdf
dle manuálu jsem doladil ss napětí na výstupu a pracovní bod pak jsem se všiml, že se některé kondenzátory hřejí (v klidu 50 oC) (C910, C911 elit 47u/80) ty jsou kolem napájení, nevím co mají za fukci a ty jsem zatím neměnil. (je třeba vyndat celou desku ven, u konce to není třeba)

Pak jsem vyměnil kondenzátory v koncovém stupni. (mám koupené všechny)
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od brtnik »

schémat zesilovačů s podobným značením mám více, ale asi by to chtělo originál nebo alespoň foto desky... Další z typických příčin tohoto projevu je "ujíždění" ss pracovného bodu budicího stupně, kmitání konce, atd. Chtělo by to kromě výměny ellytů naslepo i něco něměřit.
Tak jsem se o minutu minul, pokud hřejí kondy, je už se od čeho odpíchnout...
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od brtnik »

C910/11 hřejí, protože budou fyzicky blízko hřející zenerce ve stabilizátoru +/- 27V, tudy cesty nevede...
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Asi to NEBUDE snadné řešení jak se domníváš. Já bych vzal sledovač a době trvání závady sledoval kam se až signál dostane.
..to bude jen ňákej odpůrek
fundix

#9 Příspěvek od fundix »

mi-ro píše:Asi to NEBUDE snadné řešení jak se domníváš. Já bych vzal sledovač a době trvání závady sledoval kam se až signál dostane.

ten problem netrva dlouho, nekdy vypadne sice na par vterin ale pak zase naskoci. Jinak kdyz se kanal zeslabi, tak nevypadne uplne, ale hraje hodne slabe.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Je tam v ceste signalu nejaky mechanicky prepinac? Napr. vypinac reproduktorov, sluchadlovy vystup, rele?
fundix

#11 Příspěvek od fundix »

rnbw píše:Je tam v ceste signalu nejaky mechanicky prepinac? Napr. vypinac reproduktorov, sluchadlovy vystup, rele?

oboji jak sluchatkovy vystup, tak spinani repro
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Tak mozu byt ich kontakty zoxidovane, prave takto sa to moze prejavovat.
fundix

#13 Příspěvek od fundix »

rnbw píše:Tak mozu byt ich kontakty zoxidovane, prave takto sa to moze prejavovat.

zkusil jsem to procistit, tak uvidime (jak rele, tak prepinac u sluchatek)
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

No a pokud ne , tak provozovat dočasně jen na snížené napětí - vyloučit chybu přepínačů . Nakonec , možná nejdříve , vyzkoušet výstup NB na jiném zesu , špatné kontakty konektoru ...
fundix

#15 Příspěvek od fundix »

Tak to relé nejspíše nebylo. Dnes jsem nechal zesilovac v klidu zapnuty, kdyz jsem prisel tak jsem pustil zvuk a hral jen jeden kanal, druhy se rozehral az kdyz jsem to mel hodne nahlas, pak jsem hlasitost v notebooku opet snizil a aktualne hraji oba kanaly i na nizkou hlasitost.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“