Ještě jen tak okrajově. Jaký je rozdíl mezi krystalovým oscilátorem a krystalovým rezonátorem ?
Doladění f oscilátoru
Moderátor: Moderátoři
Doladění f oscilátoru
Ještě jen tak okrajově. Jaký je rozdíl mezi krystalovým oscilátorem a krystalovým rezonátorem ?
Re: Doladění f oscilátoru
Skay píše:Jaký je rozdíl mezi krystalovým oscilátorem a krystalovým rezonátorem ?
Asi jako mezi tranzistorovým zesilovačem a tranzistorem.
Ve vhodném zapojení (s tranzistorem) se dá 4 MHz krystal tahat o jednotky kHz. Pouze ve speciálním zapojení (s více stejnými krystaly) jde dosáhnout ladění krystalu 4 MHz až o několik desítek kHz.
To vše při přijatelné stabilitě kmitočtu.
Proto bych potřeboval mít možnost jak to na čítači doladit na přesnou frekvenci.
Vlastně ani nevím s jakou tolerancí se krystaly vyrábí. Takže nevím zdali mi bude stačit rozladit o pár set Hz nebo bude potřeba většího ladění.
Měřit přesně čas bez přerušení zároveň s obsluhou jiných periferií je téměř nemožné dobře odladit .
"Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí." K.Čapek
"Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí." K.Čapek
Počitaj stym že to bude chvilu trvať kým to nastaviš, možnostou je aj v kladanie NOP v preruseni. Ale to zavisi od toho kolko ti to robi rozdielu.
- bohumilfulin
Pokud resis presnost oscilatora a tu pak budes delit nejakym citacem unvitr MCU tak mozna nastavis citacem presne 4MHz, ale vzdy to bude pri prave te teplote a casove to bude ujizdet stejne.
To neni chyba, to je vlastnost.
presnejsi: jak jiz bylo receno pouzit referenci z eteru nebo rubidiovy normal,...
Ale nezapomen stejne i stemito normaly budes musel ladit program. Pokud tam bude jeste obcerstvovani nejakeho displeje,... Ja to jednou delal a malem se mi uvarila hlava nez jsem zjistil co vsechno melo vliv na presnost a to byly tisiciny na 24MHz.
Takze bez poradneho citace se neobejdes. Myslim poradnyho, ne citac v multimemtru nebo home made s PIC.
Odhaduji ze po techto prispevcich presnost prestanes resit. Tak jako vetsina a budes se tvarit ze ti to na ty tisiciny fakt meri. Tak jako ta vetsina.