Solární lampa SW-123 z Mountfieldu
Moderátor: Moderátoři
Solární lampa SW-123 z Mountfieldu
Zde je několik údajů co jsem identifikoval:
- Vpravo vedle trafa je FET spínací tranzistor 2N7013 v DIL pouzdru - přikládám datasheet. Výstup trafa je připojen přes diodu na trubici, na straně katody diody jsou oba kolíky žhavícího vlákna spojeny, druhá strana vinutí jde na opačný konec trubice jen na jeden kolík, druhý kolík je nějak spínán přes tranzistor nad trafem.
- Vlevo dole je oscilátor s čítačem (děličem) CD4060BE. Oscilátor kmitá, ale na spínacím tranzistoru jsem žádné buzení nenašel a nemohu se dopátrat jak se tam má dostat přes neznámé "nožky" pravého a levého IO nahoře. Zdá se, že spínač pro zářivku má být buzen externě z toho čítače, ale signál je někde blokován.
- Oba horní pravé a levé IO mají špatně čitelný popis, jen z lesku jsem přečetl snad počátek značení TC40???. Podle toho se datasheet najít nedá.
- Prostřední horní IO by mohl být komparátor LM 339. Měl by asi sloužit po setmění k zapnutí světla v automatickém režimu.
Nesetkal se již někdo s podobným zapojením? Bez datasheetu těch dvou neznámých IO si schéma z tišťáku nevytvořím.
- Přílohy
-
LM339 komparátor.pdf- Datasheet komparátoru.
- (132.69 KiB) Staženo 283 x
-
CD4060BE osc - čítač .pdf- Datasheet oscilátoru a čítače.
- (240.26 KiB) Staženo 322 x
-
2N7013 FET DIP .pdf- Datasheet spínacího FET.
- (267.79 KiB) Staženo 285 x
-
Solární lampa Mounfield.jpg- Foto elektroniky lampy.
- (278.35 KiB) Staženo 358 x
Banda píše:To TC40... bude možná 4069, je to 6x invertor, nejspíš bude budit ten FET. Rozkleslit si to kolem toho IO a mrknout na datasheet.
Vrátil jsem se k solární lampě a načrtl její schéma. Z lesku po označení nečitelných IO jsem zkusil tipnout ty dva neznámé brouky na TC4069 (6xinvertor) a TC4011 (4xNAND) a kupodivu ty špičky ve schématu dávají nějakou logiku a nevychází úplné nesmysly. Prosím nekamenujte mne za kvalitu náčrtu.
Měnič zářivky by měl být při zapnutém hlavním vypínači (HV) spuštěn po setmění a vypnut za dvě nebo 4 hodiny timerem s CD4060 (timer jsem prověřil a chodí) a pravděpodobně od nízkého napětí baterie.
Jde mi jen o funkci měniče, ta bižuterie kolem mne nezajímá, solární článek je stejně rozbitý, akumulátor se nabíjí nabíječkou a lampa se zapíná jen HV.
Přiznám se, že jsem funkci měniče zatím neporozuměl. Zpětná vazba, aby měnič kmital, by měla být snad vedena přes komparátor 4 (šp. 10 a 13) a komparátor 3 (šp. 8 a 14). Zdá se, že měnič je blokován přes špičku 9 komparátoru 3 a ještě také přes špičku 11 komparátoru 4.
Invertory 4, 5 a 6 i tranzistor žhavení zářivky jsou OK. Spínací FET je OK. Dioda D6 1N48 (měla by to být Ge dioda) byla proražená, ale její náhrada nic neřešila (stejně jsem nepochopil její funkci).
Najde se nějaký šikovný "obvodář" (třeba Andrea), který dokáže funkci měniče popsat (případně najít v mém náčrtu funkční chybu) ? Jaké by mělo být napětí na špičce 9 komparátoru 3 a na špičce 11 komparátoru 4, aby se měnič rozkmital po přivedení napájení (pokud se přes tyto špičky měnič ovládá) ? Trochu jsem s těmi špičkami "nevědecky" experimentoval, ale bezvýsledně.
Datasheety obvodů 4069 a 4011 přikládám.
Dík za pomoc.
- Přílohy
-
TC4069 6xINV.pdf- (197.97 KiB) Staženo 262 x
-
TC4011.pdf- (225.09 KiB) Staženo 266 x
-
Solární světlo schéma část 3 logika.JPG- (285.68 KiB) Staženo 191 x
-
Solární světlo schéma část 2 timer.JPG- (146.2 KiB) Staženo 229 x
-
Solární světlo schéma část 1 měnič.JPG- (289.39 KiB) Staženo 356 x
Lampa Mountfield - zářivka nahrazena LED
Výsledek je vynikající, svítivost výrazně lepší než se zářivkou, spotřeba jen asi 75% proti zářivce. Tři přiložené baterie mi ještě zůstaly k volnému použití.
LED blok je zapojen natrvrdo na vypínač v lampě. Šlo by však využít i původní FET měniče a spínat přes něj LED diody tak, aby se světlo automaticky rozsvítilo po setmění a svítilo celou noc nebo v EKO režimu asi 2 hodiny po setmění. Já jsem to neřešil, protože solární panel ve světle je již rozbitý a nefunkční. Olověný akumulátor se dobíjí jen z vnějšího adaptéru a LED svítí na jedno nabití 10 až 15 hodin.
- Přílohy
-
Svítící LED.JPG- (185.22 KiB) Staženo 179 x
-
LED pod krytem.JPG- (191.58 KiB) Staženo 173 x
-
LED místo trubice.JPG- (272.17 KiB) Staženo 184 x
Pozor na zapojení LED svítidel.
Zjevně se počítá s vnitřním odporem napájecích baterií a tím se omezí proud přes LED.
Připojení na čerstvě nabitý "tvrdý" akumulátor 6 V s omezením napětí pro LED na 4,5 V (jmenovité napětí 3 baterií AAA) jen pomoci 2 diod v sérii mělo pro všechny LED destruktivní důsledek proudovým přetížením.
Takže v druhém kole je použit sériový odpor cca 8 ohm místo omezujících diod a vše funguje podle bontónu. Za chyby se platí, stálo to jen 100 Kč za novou svítilnu.