Vyfukovacka cinu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Vyfukovacka cinu

#1 Příspěvek od Celeron »

Ahoj!
Kdysi za konce bolsevika jsme poridili do prace vyfukovacku cinu. Byl to stolek na kterym bylo primontovany klempirsky kopyto (pajecka 500W)
To kopyto bylo hranaty s mozna 20mm tlustym valcovym hrotem. V tomhle bylo upraveny, misto plnyho hrotu v nem byla Cu trubka, na konci zazatkovana. Na jedny strane byla asi 4 mm trubicka na privod vzduchu z malyho kompresoru co byl v tom stolku. Na druhy strane byla trubicka s tryskou kolem 1 mm. Z ty trysky fucel paprsek horkyho vzduchu, se kterym se fucelo na pajeci body na plosaku. Ten vzduch roztavil pajku a vyfoukl ji prokovenou dirou pryc. Fungovalo to proti znackovy odsavacce Ersa naprosto dokonale, 40 nohy svab byl venku za 2-3 minuty, po vyfoukani pajky sel naprosto volne vytahnout z der.
Chtel bych si to aspon provizoro vyrobit ale za boha nemuzu nalyzt zadnou alespon 500W klempirskou pajku s valcovym hrotem. Nevite nekdo o necem vhodnym?
Jirka
kevin_mitnick

#2 Příspěvek od kevin_mitnick »

Kdysi jsem pro podobne zarizeni adaptoval tohle kopyto:

http://www.konrad-svarecky.cz/elektricke-pajky/pajky-na-230-v/pajecka-t-346-40.html

Teleso 380W se ukazalo byt vice nez dostatecnym, vetsinu casu slo na 1/2 vykonu pres diodu, pozdeji byla dobastlena triakova regulace s termoclankem.

Snad jedina vyhrada - jo chtel jsi valcovy hrot. Pokud na tom trvas, pak by sla upravit treba tahle svarecka na trubky http://www.konrad-svarecky.cz/polyfuzni-svarecky/svarecky-trnove/svarecka-350-w-42.html ma jeste navic i triakovou regulaci...

Myslim, ze 500W je na zamysleny ucel kapanek prilis moc vykonu - kdyz tak pocitam, tak 500W ti staci na ohrati cca 100 litru vzduchu za minutu na teplotu 300°C. 100l vzduchu za minutu by ti pri prumeru trysky 1mm dalo vytokovou rychlost vyssi nez rychlost zvuku...
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

Podívej se po bazarech a zastavárnách.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ok1xgi

#4 Příspěvek od ok1xgi »

Take jsme meli v praci. A jeste jsme to strikali silikonovym olejem ve spreji aby se cin nechytal kolem.
Poslední slova před smrtí - Tam není víc jak 12 voltů.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Oldradio »

V dobách, kdy jsem dělal ve VÚSTu, jsem podobnou věc ubastlil natruc jednomu inženýrovi, který měl vyfukovačku vlastní konstrukce a chráněnou jako průmyslový vzor a byla jediná v celém ústavu, na foukání se stála fronta.
Tak jsme s kolegou vzali dutou mosaznou trubičku, na kterou se daly nasadit těsně keramické výkonové odpory, co mají dutinu a páskové vývody do boku, byly tam 4 nebo 5 v sérii, to celé přes diodu přímo na 220V. Na konci byl závit, na to našroubovaná vysoustružená špička s otvorem cca 1,5 mm. Celek byl našikmo přimontovaný na dřevěnou konstrukci, aby se pod tím dala držet deska s vypajovanou součástkou. Když se to pak profláklo, že je ve výzkumáku ještě jedna foukačka a začaly se u nás v laborce tvořit fronty, dali jsme na ni ještě aspoň ochranný kryt proti dotyku :)
Pouštěl se do toho dusík z bomby, stlačený vzduch měl snahu dělat okuje. Chodilo to naprosto spolehlivě, sem tam se vyměnil odpor a bylo to. Hodnoty už si napamatuju, ale zkusmo, aby se to nepálilo.
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Celeron << V polovičce 90. let se přesně toto u nás vyhazovalo, ale podařilo se mi jeden exemplář zachránit, takže jej mám doma. Ten kompresor byl původně určen na pohon turbín zubních vrtaček. V té ohřevní trubiččce místo hrotu páječky byly vloženy malé kousky kovu čímž se zlepšilo předávání tepla do proudícího plynu. Jejich množství byl kritický parametr, a chtělo to vylaborovat. Typická družstevní výroba - poskládáno z hotových, trochu upravených komponent a jeden-dva jednoduché svařence.

Později jsme místo kompresoru používali bombu se stlačeným dusíkem.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

kevin_mitnick píše:Kdysi jsem pro podobne zarizeni adaptoval tohle kopyto:
http://www.konrad-svarecky.cz/elektricke-pajky/pajky-na-230-v/pajecka-t-346-40.html

Dik za typ. Mam v tom ale zmatek. Na fotce pajky je evidentne hranaty hrot ale v nahradnich dilech vypada, ze je kulaty. Nevzpomenes, zda v topnym telese je valcova dutina a nebo hranata? Podle nahradniho telesa je asi opravdu hranaty. Teoreticky by mel jit i hranaty hrot provrtat a udelat z nej ohrivaci komoru ale radsi bych tu pajku nejdriv nekde videl. Ta polyfuzka je na bastl uz docela draha. :(
Jirka
kbulda

#8 Příspěvek od kbulda »

Kup si samotné topné těleso a udělej to z něj.

http://www.naakup.cz/zbozi/212070871-to ... -do-pajky/
kevin_mitnick

#9 Příspěvek od kevin_mitnick »

Hrot je hranaty. I to topne teleso je hranate. Jinak tu pajku koupis i v nekterych zelezarstvich. Nebo napis mail primo do firmy at ti doporuci prodejnu ve tvem okoli. Jsou pomerne ochotni...
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

kbulda píše:Kup si samotné topné těleso a udělej to z něj.

http://www.naakup.cz/zbozi/212070871-to ... -do-pajky/

No to je typ! z toho to pujde udelat celkem dobre. Diky!
Jirka
nobis

#11 Příspěvek od nobis »

Kdyby jsi přece jen chtěl to kopyto 350W s kulatým hrotem (klempířská pájka), tak ji mám
někde na půdě. Je nepoužitá.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jjilek »

Před časem jsem tady nabízel nějakou vyfukovačku z Pardubic. Tu jsem sice prodal, ale mám ještě jednu, kterou bych v případě zájmu nechal opravit, má menší mechanickou závadu.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ght=atomic
Odpovědět

Zpět na „Poradna“