Výběr kabelu do prodlužovačky- 8kW

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Spejbl

Výběr kabelu do prodlužovačky- 8kW

#1 Příspěvek od Spejbl »

Zdravím
S otcem řešíme výběr kabelu do univerzální prodlužovačky, starý kabel snad z 1. republiky už je zpuchřelý.Pomocí programu SICHR jsem zjistil, že by měl stačit 4x 2,5mm2 (TN-C) , ale nejsem si tím jistý a nevím jaké provedení je vhodné pro pohyblivý přívod.

Kabel bude pohyblivý a venku, maximální zátež 8kW motor (včetně rezervy 1kW) a délka 30 metrů...
Já se vrátím
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

CGSG 4x2,5, okolo 40,-/1m, mechanicky je odolnější než CYSY a v mrazech zůstává ohebnější. Dlouhodobě je určitě výhodnější.

http://www.svitidla-osvetleni-elektro.c ... z/d-78695/
Spejbl

#3 Příspěvek od Spejbl »

Dobře, koupíme ho.Děkuji
Já se vrátím
tomasjedno

#4 Příspěvek od tomasjedno »

Spejbl píše:Zdravím
S otcem řešíme výběr kabelu do univerzální prodlužovačky...jsem zjistil, že by měl stačit 4x 2,5mm2...

Jestli to má být prodlužovačka skutečně univerzální, tak kabel 5-žilový, vidlice i zásuvka 5-pólové.
Ten zelenožlutý vodič v prodlužovacím kabelu není PEN, ale PE, a N by vám tam mohl někdy chybět.
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

Spejbl píše TN-C, takže pokud je použita 4-kolíková vidlice a 4-dutinková zásuvka, tak 4-žilový kabel. Otázkou je co si představuje pod pojmem "univezální prodlužovačka".
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
tomasjedno

#6 Příspěvek od tomasjedno »

Eleman píše:Spejbl píše TN-C...

To je úplně irrelevantní, protože v prodlužovačce smí být jen TNS.
S chybějícím modrým bude ta prodlužovačka jednoúčelová - výhradně k napájení (třífázového) spotřebiče nepotřebujícího pracovní nulák.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Měl bych klubko nepoužité 100m těžké gumy , poctivé bolševické , 20/m , ale jen 4x2,5 ... A jen vcelku ...
Spejbl

#8 Příspěvek od Spejbl »

tomasjedno píše:
Eleman píše:Spejbl píše TN-C...

To je úplně irrelevantní, protože v prodlužovačce smí být jen TNS.
S chybějícím modrým bude ta prodlužovačka jednoúčelová - výhradně k napájení (třífázového) spotřebiče nepotřebujícího pracovní nulák.

Máte pravdu je to v předpisech, předchozí přibližné zapojení je na obrázku, univerzálním myslím, že je na desce připevňeno několik typů zásuvek. Předpokládám ,že kombinace 4 pólový přívod a 5 ti pólová podlouhá zásuvka porušuje předpisy, ikdyž se na přívodu snad nemůže zaměnit poloha nuláku a fáze.Jinak jak vidět prodlužovačka i elektroinstalace je opravdu stará, to jsem ještě nezakreslil 2 oválné zásuvky s porcelánovým vnitřkem.
Au
Přílohy
Bez názvu.JPG
(18.74 KiB) Staženo 112 x
Já se vrátím
tomasjedno

#9 Příspěvek od tomasjedno »

Přesně tohle jsem si představoval, že tam máš.
Dokonalé zvěrstvo. Funguje to, ale není to bezpečné. V okamžiku poruchy ochranného vodiče se z toho stává smrtící zbraň.
kevin_mitnick

#10 Příspěvek od kevin_mitnick »

Tohle by proslo jen v jedinem pripade. Ze by ta deska se zasuvkama byla napevno instalovana treba v kulne a PEN by byl prizemnen na zemnic s vyhovujicim zemnim odporem.
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

Pak už by zbývala jen otázka, proč takovou pevnou instalaci neudělat tak, jak se pevná instalace obvykle dělá :D
Spejbl

#12 Příspěvek od Spejbl »

tomasjedno píše:Přesně tohle jsem si představoval, že tam máš.
Dokonalé zvěrstvo. Funguje to, ale není to bezpečné. V okamžiku poruchy ochranného vodiče se z toho stává smrtící zbraň.

Takhle to doteď bylo.Bez výměny všech silovejch zásuvek co máme , může dát v 5ti žilovým drátu akorát PE a N pararelně, akorát do 5ti kolíkovky a obyč výst odděleně .
Já se vrátím
tomasjedno

#13 Příspěvek od tomasjedno »

Ne že bych takovému popisu zapojení spolehlivě rozuměl.

Regulérní je to udělat tak, že zásuvka na zdi, do které se prodlužovák strkal doteď, se vymění za 5-dutinkovou a připojí se přes 4p proudový chránič 30 mA.
Prodlužovák se pak udělá celý v TNS, 5-žilový.

Pokud na něm potřebuješ i 4p 3f zásuvku (3L+PE), tak klidně.
Akorát při tom nejspíš zjistíš, že nějaký historický spotřebič bude vyhazovat proudový chránič, protože je zprasený stejně jako ten dosavadní prodlužovák. Tomu spotřebiči tedy taky vyměníš kabel + vidlici za 5p.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Je to stále dokola coby kdyby . Je povoleno používat instalaci 4 vodičovou ? Ano jednoznačně ANO . Že je nový předpis pro NOVÉ instalace jiný je fakt , ale nenařizuje ti nic zpětně předělávat . Tak to je a ostatní je jen polemikou . Už 100X jsem zde uváděl neodstranitelný fakt , že na silnici zůstane za rok minimálně 100 X více mrtvých vinou nás borců na cokoliv a ne z důvodu úrazem elpr . Je i pro mne jasný fakt , plácnu , že je pro mne 10000X nebezpečnější jezdit v mé 120ce , než 4žilová instalace u mne doma a tečka .
tomasjedno

#15 Příspěvek od tomasjedno »

To je pořád dokola.
Je zásadní rozdíl mezi tím,

- provozovat dožívající instalaci udělanou podle prastarých norem (reflektujících kromě tehdejšího stavu techniky taky tehdejší míru společensky přijatelného rizika), a

- vyrobit si nové udělátko zapojené tak, že se i ty prastaré normy hrůzou v hrobě obracejí.

P.S. a je taky zásadní rozdíl mezi pevnou instalací, kde se s dráty nehýbe, a prodlužovákem, kde je pravděpodobnost poruchy kontaktu nebo vodiče mnohem vyšší.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“