step down, vysoké prúdy

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Andrea

#91 Příspěvek od Andrea »

Já tam nic nelogického nevidím, napětí na pin3 se dostává z výstupu přes zenerku, paralelně s R9 a uvnitř budiče bude také dioda a přes D3 se dostane na gate.
Otázka je, jestli to v reálu vadí, vzhledem k tomu, že je to step down, takže napětí aku na výstupu je menší než nominální napětí panelu, navíc se přičte prahové napětí Q3 a D3. Takže v reálu by do panelu nic téct nemuselo. Žárovkou lze těžko simulovat FV panel.
iginoiii

#92 Příspěvek od iginoiii »

takže ďalšia otázka :) dva krát mi odpálilo poistku, raz 4A, a raz 7A na baterke. Pri tom odišiel aj spodný tranzistor. A teraz dôvod, prvý krát som zavadil 5V káblom miesto na budic vrchného tranzistoru, na spodný tranzistor. To je viac menej jasné, čo sa stalo, otvoril sa spodný tranzistor, a akumulátor sa cez otvorený tranzistor skratoval. Druhý krát som nevedel prečo odpálilo poistku, ale teraz analogicky sa dá predpokladať, že už bol prerazený spodný tranzistor a skratovalo sa to cez neho opäť.

pri tom som dal do simulácie uvedený obvod, a deje sa mi tam taká vec, že akonáhle sa otvorí spodný tranzistor, akumulátor sa cez neho vybíja. Je to aj vec, čo sa tam reálne deje? alebo naakumulovaná energia v cievke to nedovolí(plus doplnková otázka, čo sa deje na úvod, kým nie je v cievke ešte žiadne napätie, skratuje sa akumulátor)? Samozrejme, riešenie je dióda na výstup, čo som videl v obdobných zapojeniach, a čo sa chystám pridať. Vďaka moc
Andrea

#93 Příspěvek od Andrea »

iginoiii píše:kým nie je v cievke ešte žiadne napätie
8O
iginoiii

#94 Příspěvek od iginoiii »

prúd :oops:
Andrea

#95 Příspěvek od Andrea »

No, tak co to je za zkrat, když tam neteče žádný proud? :roll:

Když bude výstupní proud malý, tak samozřejmě může část periody téct proud z akumulátoru (kondenzátorů) do cívky, protože buck se synchronním usměrňovačem bude vždycky pracovat s nepřerušovanými proudy (pokud je řízen tak, že se tranzistory střídají jen s krátkým dead-timem). Dokonce umí i rekuperovat energii ze zátěže do zdroje (pracovat jako boost v opačném směru).
iginoiii

#96 Příspěvek od iginoiii »

opäť raz ste mala pravdu, ale to nepíšem nič nové. Už mi to aspoň na stole funguje, pevný zdroj a na konci akumulátor(samozrejme s pevnou PWM). Samozrejme to ide aj bez diódy na konci.
iginoiii

#97 Příspěvek od iginoiii »

inak taká úvaha, je možné riadiť menič miesto W na vstupe, radšej I na výstupe? príjde mi to jednoduchšie, nehovoriac, že v tej mojej koncepcii(meranie prúdu na výstupe) možnosť merať Win ani nie je. Rozmýšlal som tak, že vlastne keď bude maximálne I nabíjacie, tak to je automaticky aj najvyššie W na vstupe nie?

zatiaľ sa mi to síce nedarí, a miesto na maxku mi vždy PWM padne buď na pwm min, alebo pwm max, ale zaujíma ma, či je aspoň myšlienka správna. vďaka za pozretie, o 10 dní som tu a pustím sa do toho znova(dovolenka). s pozdravom, i

prikladám tú najdôležitejšiu časť kódu, zbytok samozrejme nie je tajný :D, ale je to dosť dlhé a viem, že keď to sem dam celé, tak si to nikto ani neprečíta lebo toho bude moc veľa

Kód: Vybrat vše

volatile signed char delta;
volatile unsigned int i_akumulator;
volatile unsigned int i_akumulator_old;
volatile unsigned int pwm;

if(i_akumulator_old>=i_akumulator)
            {
            delta=-1*delta;
            }
         else
            {
            delta=delta;