Podsvícení zvonku

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
-Victor-
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od -Victor- »

Zvonek zvoní dobře a to byl jen odhad. Vědět budu, až to změřím. Předpokládám, že na prosvícení jmenovky bude stačit i těch 5 V. Pokud ne, vždycky je možnost dát LEDky paralelně + srážecí odpor.
MajklR

#32 Příspěvek od MajklR »

Přesně, jak píše Eleman, už to tak mám nějaký rok a jede to .
masar

#33 Příspěvek od masar »

-Victor- píše:...Otázka právě je, jestli tam nějaký rezistor vůbec dám. Vedení má nejmíň 20 m, nejaké napětí srazí i můstek, takže k LEDkám v sérii se dostane možná tak 5 V (zatím nebyla příležitost to proměřit). Ta zenerka tam bude jen co kdyby.
No nechtěl bych mít za koníčka něco, čemu vůbec nerozumím. Andrea "o voze" a ty "o koze". Tvoje představa o tom, že vlivem dlouhého vedení se na LEDky dostane menší napětí je nesprávná. Když LEDky svítí, teče proud pouze jimi (a také zvonkem), to znamená max. 20mA. Pokud by při tomto proudu byl významnější napěťový úbytek na vedení (jednotky V), pak by se jeho odpor pohyboval v řádu stovek Ohmů. To bys musel mít to vedení z odporového drátu a ne z mědi. Navíc by ten zvonek po stisku tlačítka těžko mohl zvonit, protože při větším proudu by ten úbytek napětí byl také větší.
A jest-li je ZD na 6,8V nebo 12V nemá takový význam jako to, jak je zapojena, jak už psala Andrea.
Když je to tedy tvůj koníček, zapoj své mozkové závity a použij pro tyto úvahy základ: Ohmův zákon. :wink:
-Victor-
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od -Victor- »

Máš samozřejmě pravdu. Ale dřív, než jsem zapojil své mozkové závity, jsem zapojil voltmetr :) a naměřil 8 V. Úbytek napětí je opravdu minimální. Takže nakonec jsem za můstkem zapojil ty LEDky paralelně, s nimi v sérii rezistor 270 ohm a přes to všechno ZD 9,1 V. Možná to teď schytám, že to šlo zapojit mnohem líp, ale je to namontováno, funkční a já spokojený. 8-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“