Pomoc se zapojením NCP3065
Moderátor: Moderátoři
Pomoc se zapojením NCP3065
Líbilo se mi do toho nějak snadno dobastlit zapojeníčko, které by ty LED pomalu zhasínalo a rozsvicovalo... třeba v intervalu 1/1s...
Jenže mi nějak nejdou do hlavy schémata a vzorce co tam jsou uvedené. Mám čtveřici diod 3V 350mA. Zapojeníčko chci napájet 12V. Takže by to měl být snižující měnič na 6V s proudem 700mA.
Potřeboval bych poradit ten IO vlastně správně zapojit, a jak k tomu dostat to pohasínání.
dík
http://www.onsemi.com/pub/Collateral/NCP3065%20DESIGN%20SPREADSHEET.XLS, cez xls to zvládnete v pohode navrhnúť, dopočíta vzorce za Vás. Pomalé zhasíňanie som nepoužíval, ani sa mi to nechce študovať.
edit: zvládnuť napísať v jednej vete 5* slovo TO...(som niektoré radšej zmazal, nech sa dá veta prečítať) hanba
Napadlo mě použít časovač 555, a taky jsem našel v datasheetu jak ho zapojit jako generátor PWM signálu, jenže to stále vyžaduje externí vstup modulačního signálu.....
Jako modulační signál můžeš použít druhou 555 (polovina 556) s emitorovým sledovačem napětí na časovacím kondenzátoru. Pokud by vadila nelinearita stmívání (exponenciální průběh), lze jako zdroj trojúhelníkového signálu 1Hz použít dvojici OZ. Zapojení je elementární a dostatečně známé.pepe363 píše:... Napadlo mě použít časovač 555, a taky jsem našel v datasheetu jak ho zapojit jako generátor PWM signálu, jenže to stále vyžaduje externí vstup modulačního signálu.....
.
Já bych asi použil 4-násobný OZ a celé zapojení PWM realizoval s ním
p.s. Řekl bych že ten digitální režim je poněkud bezpečnější na rozdíl od analogového, kde je třeba dbát na bezpečný(pro LED) rozsah regulace.
- Přílohy
-
schémata.JPG- (47.54 KiB) Staženo 183 x
To sice je, ale návrh nesmí mít chybu a vstupní analogové napětí musí být v požadovaných mezích, jinak...Andrea píše:Ten je snad jasně daný dvojicí odporů.
Samozřejmě asi namítneš, že návrh nesmí mít chybu ani v tom digitálním režimu (?). Ale mně se na něm líbí ta oddělenost dvou funkcí - postavím a oživím stabilizovaný zdroj proudu s NCP-čkem a k tomu postavím a oživím PWM regulaci. A ta už maximální hodnotu proudu nemůže zvětšit.
Jest-li jsem to ovšem dobře pochopil.
p.s. Musím upřesnit, že předchozí úvahy jsem vztahoval k základnímu provedení v AN řešení "C". Ve schematu "A" emitorový sledovač nedovolí zatížení zpětnovazebního obvodu, takže se proud může jen snižovat.
Už chápu tvoje výhrady.
pepe363 píše:...Pokud se na to dobře dívám, výstup z toho RC oscilátoru musí být 0,235V + 0,6V že?
Výstup z oscilátoru musí mít takovou amplitudu, aby na vývodu COMP bylo 0,235V při minimálním (popř. nulovém) proudu LED. To znamená, že musíš vypočítat vstupní napětí děliče 10k/1k (R9/R10, Rsense-->0) pro výstupní napětí 0,235V a k němu připočítat Ube.