Jakou ledničku?
Moderátor: Moderátoři
-
Pavel02
Jakou ledničku?
-
Pavel02
Už na začátku jsem tě mohl poslat do patřičných mezí nebo na jiný server, tohle jsou stránky bastlířů elektronických.
Ale informaci o spotřebě plynových chladniček najdeš třeba na http://www.karavanshop.cz/index.htm?pod ... dnicky.htm (ale bacha, velcí kluci od plynařů tvrdí, že na zemní plyn se žádná nedělá, taky jsem žádnou nenašel, všechny jen na PB!), o spotřebě elektrických vlastně kdekoli, třeba na http://www.centrumnakupu.cz/seznam.php? ... &s3=4&s4=0 .
Spotřeby jsou uváděné v kWh za 24 hodin, když do nich nelezeš.
Srovnání si udělej sám, víš, na kolik přijde 1kWh v plynu a kolik v elektrice.
Dlužno podotknout, že absorpční chladnička v elektrice sežere klidně i 5x-8x víc, než kompresorová, ale pořád je na tom s účinností líp, než polovodičový chladicí box do auta....
-
Pavel02
Samozřejmě že by mi šlo o nějakou ledničku zadarmo, u nás na sběrných dvorech jich je pořád plno, tak si myslím že nemá smysl za to dávat peníze. A věřím, že aspoň polovina z nich bude funkčních.
Ale takovou stejně málokdo vyhodí do sběrného dvora.
V Elektrosvitu snad ještě dělají 50 litrovku do minibarů, ale to bude asi všechno.
Ty dříve běžné absorpčky (ty s přepínačem MIN / MAX) se přestaly na síť snad dělat v okamžiku, kdy začala bolet spotřeba přepočítaná na litry objemu a přišlo se na to, že jejich jedinou výhodou je nehlučný provoz. Ale ani potom se energetická účinnost hezkých pár let ještě žádným písmenem neklasifikovala. Skutečnou spotřebu je nejlepší změřit, schválně, jestli se vejde do odhadovaných 2,4kWh / 24 hodin při 60 litrech objemu. Řekl bych, že prožere ještě o něco víc.
Jinak pozor na další - dnes se označují jako absorpční také chladničky polovodičové (s Peltierovými články). Ty se také nevyznačují právě levným provozem, tak se dělají hlavně do aut, kde alternátor a palubní síť vůbec musí mít dostatečnou výkonovou rezervu, takže i na to chlazení zbude, a do karavanů, kde nevadí malý obsah, ani velká spotřeba (když v kempu platíš za zásuvku paušál).
- Artaban001