Jaký lak na halovaný (pocinovaný) plošáky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Jaký lak na halovaný (pocinovaný) plošáky

#1 Příspěvek od Celeron »

Lidi, co mate prosim odzkouseny jako ochranny pajitelny lak na halovany (pocinovany) plosaky bez pajeci masky? Mam tady neco starsiho, kde ta halovaci slitina cinu a olova dost sedne, tedy nejak oxyduje. Nejlepsi jestli neco neni ve spreji. Natirani kalafuny v acetonu, jak se to delalo kdysi me nebavi, a vysledek nic moc. :(
Diky!
Jirka
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

MTS889
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od GeorgeB »

Sendyx píše:MTS889

Taky doporučuji.
xxxEDISONxxx
Bydliště: Šumava Prachatice tady je svět ještě normální v zimě bílý sníh v létě vedro ...

#4 Příspěvek od xxxEDISONxxx »

Kalafuna v acetonu je pro ošetření DPS proti oxidaci nevhodná naopak po zapájení by se měla bezezbytku odstranit, protože do sebe časem sorbuje vodu čímž se stává vodivou a např. v zapojení s OZ naprosto rozhodí nesimetrie atd. Kalafunu v acetonu používám ale jako ochranu DPS po zahlubování a po zapájení ji odstraním.
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

Kdyby ses radši naučil líp česky a nežral tolik to, co vám věší na nos ve škole.
kevin_mitnick

#6 Příspěvek od kevin_mitnick »

xxxEDISONxxx píše:Kalafuna v acetonu je pro ošetření DPS proti oxidaci nevhodná naopak po zapájení by se měla bezezbytku odstranit, protože do sebe časem sorbuje vodu čímž se stává vodivou a např. v zapojení s OZ naprosto rozhodí nesimetrie atd. Kalafunu v acetonu používám ale jako ochranu DPS po zahlubování a po zapájení ji odstraním.

Jo, kamarade, a to vam jaky expert ve skole vykladal? Kalafunu v lihu na plosaky uzival jeste muj deda (at mu je nahrobni kamen lehky) a jeho KV transcivr na 160/80/40m facha dodnes jak hodinky stejne jako zesilovac Transiwatt...
xxxEDISONxxx
Bydliště: Šumava Prachatice tady je svět ještě normální v zimě bílý sníh v létě vedro ...

#7 Příspěvek od xxxEDISONxxx »

tak si nakalafunuj zesilovač k tenzometru uvidíme jak dlouho budeš měřit :D

kalafuna v acetovu ještě jde ale v lihu? si změř její vodivost experte jak dlouho chceš čekat než to budeš moct oživit ale co mě je to jedno třeba si to potírej kyselinou sírovou
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

Nějak jsem se nepotkal s případem, kdy by zaschlá kalafuna na DPS působila problém. I když, pravda, když šlo o pikoampéry, tak jsem to řešil na teflonu a kalafuna musela pryč :D
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

xxxEDISONxxx píše:tak si nakalafunuj zesilovač k tenzometru uvidíme jak dlouho budeš měřit :D

Už 4 roky. :roll:
Tenzometry mají totiž maximálně pár set ohmů, takže nějaké teraohmy jsou šuma fuk, stačí pár mega a těm kalafuna nevadí. Ale to bys o těch tenzometrech a kalafuně musel vědět něco víc, než jen teorie ze školy.
frantajetel11

#10 Příspěvek od frantajetel11 »

No tak už se haranti neperte.
Osobně používám kalafunu v izopropanolu (nouzově v acetonu) několik desítek let a funguje :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Co tady blbnete,vždyť kalafuna(pryskyřice) je jeden z nejlepších izolantů ,proto se používala při výrobě ebonitové tyče. Ten náboj tam vydržel aniž by se někam vybil. Já ji vždy rozpouštěl v lihu a problém jsem nikdy neměl,i když líh je vodivý. Možná by mohl být problém s prasklinami v zaschlé kalafuně,tam se může držet prach a možná vlhkost.
No ale zas na druhou stranu moje mamka opravovala rádia v radiotelevizní službě cca 35let a vždy mi říkala,že v učení měli samostané hodiny pájení a učitel jim říkával,že pokud se nechá kalafuna na spoji,tak ten spoj praská či co. No oni ti staří odborníci nebyli blbí,tak nevím.

EDIT: Tak jsem něco našel.Třetí bod je zajímavý.
http://www.edunet.souepl.cz/EZO/o_chyb.htm
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
tomasjedno

#12 Příspěvek od tomasjedno »

pajosek2 píše:Co tady blbnete,vždyť kalafuna(pryskyřice) je jeden z nejlepších izolantů ,proto se používala při výrobě ebonitové tyče...

To jako že se při vulkanizaci ebonitu hrálo na housle? :D

pajosek2 píše:Třetí bod je zajímavý.
http://www.edunet.souepl.cz/EZO/o_chyb.htm

To se ovšem týká hromady přepálené kalafuny nasycené zplodinami z pájení.
Nikoli tenké vrstvy čisté kalafuny nanesené jako ochranná vrstvička na po pájení očištěný plošňák.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Sendyx píše:MTS889
Tenhle lak jsem googlil a trochu jsou na nej rozporuplny nazory. Ze je pry dodavany prilis ridky a po natreni, nastrikani nebo rozliti na desku dela matny fleky. Pokud se ale necha par dni odparovat a zahustit, tak je to pry dobry a fleky nedela. Akorat je mrzuty ze to Marmot nabizi jen po 10 litrech. Mensi baleni jsem nikde nenasel. Existuje 1 nebo 3 litr, pripadne kde?
Jirka
Killroy
Moderátor

#14 Příspěvek od Killroy »

Za sebe můžu taktéž doporučit Marmot MTS889. Zda se ale dodává i v malých baleních nevím, spíše ne. V nouzi lze použít Plastik sprej od ITW (Cramolin). Pájet se na něm celkem dá, ale smrdí.

A jinak je tady na toto a podobné téma již několik vláken = tzn. je třeba také trochu hledat.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pajosek2 »

Tomasjedno,člověče já někde četl,že se pryskyřice používala na tuhle výrobu samozřejmě společně s kaučukem a tuším sazema. Možná jsem to s něčím spletl. Budu si muset oprášit základní vědomosti,ale to přirovnání s houslema je super,zasmál jsem se.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“