Zapojení blackboxu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rewer

Zapojení blackboxu

#1 Příspěvek od rewer »

Poraďte prosím zapojení, kdy vstup "blackboxu" je bez napětí. Pokud se na něj napětí přivede, objeví se i na výstupu (v podstatě drát). Avšak pokud se stiskne tlačítko, U výstupní trvale zmizí i když na vstupu U vstupní je stále ještě přítomno. Po vypnutí U vstupu se celý stav vrací do výchozího stavu. Tedy stisk tlačítka vypíná výstup nezávisle na vstupu.
Vím , kostrbatě popsáno, tak mne nekamenujte.
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od PabloX »

Vypinacie tlacidlo?
rewer

#3 Příspěvek od rewer »

:) vypinaci tlačítko nic neřeší, v okamžiku kdy se na něm kontakty opět spojí je na výstupu opět U. Pro lepsi názornost: Lze ti funkci predstavit jako alarm, kdy vzruch na vstupu trvá a já mohu tlačítkem vypnout sirénu(výst. U) i když vstupní vzruch trvá (využívá se jinde). az ten vstupní vzruch zmizí, celé se to vrátí, na výstupu je pořád 0 (od stisku tlač) a čeká na další podnět.
kevin_mitnick

#4 Příspěvek od kevin_mitnick »

Tyristor s RC clenem na ridici elektrodu a tlacitkem paralelne k prechodu A-K tyristoru. Pokud privedeme napeti, tak pres RC clen dojde na ridici elektrodu impulz, ktery tyristor zapne. Pokud premostime prechod A-K tyristoru spinacim tlacidlem, tyristor rozepne a po uvolneni tlacidla bude na vystupu 0 az do vypadku napajeni, kdy se vybije kondenzator...

+jen takova rychla skice rukou - sorry za kvalitu, nechtelo se mi kvuli tomu spoustet CAD:
Přílohy
schema.jpg
(36.74 KiB) Staženo 107 x
Honza_dy

#5 Příspěvek od Honza_dy »

Také by šlo použít relé v samopřídržném zapojení a zapojeným NC kontaktem
rewer

#6 Příspěvek od rewer »

Kevine, to je přesně ono, dik. tak to udělám. Už jen čistě ze zájmu přemýšlím nad zapojením rele podle Honzy_dy. Nemůžu vydolovat zapojení a tady jsem se zasekl.
Přílohy
RE.png
(32.48 KiB) Staženo 95 x
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Má to jednu nevýhodu: při každém výpadku napájení relé odpadne a samo nesepne, musíš ho dalším tlačítkem nahodit.
Relé na schémátku má mimoto kreslené jen spínací kontakty - když bude přitažené a tedy obvod zapojený, nebude tlačítko účinné, protože je přemostěné paralelně připojeným pomocným kontaktem. Pokud ovšem druhý konec cívky relé odněkud dostane napájení...

Naopak, jestli má relé přitáhnout až po stisknutí tlačítka, pak musí mít jeden spínací samodržný kontakt a dva rozpínací "výkonové". V tom případě budou skutečně tlačítko a samodržný kontakt (obojí spínací) zapojené paralelně.
I toto zapojení má nevýhodu známou ze TVP Tesla C110STII nebo řady C416 (v nich relé přitáhlo při vypnutí DO a drželo zdroj odpojený od sítě, ale po výpadku napájení tento stav logika zapomněla a televizi zapnula třeba ve tři ráno), a to, že po výpadku napájení, ať chtěném či nechtěném, relé odpadne a obvod se zapojí, což může být někdy, bez dohledu, na závadu.
fery66

#8 Příspěvek od fery66 »

Hill píše:
I toto zapojení má nevýhodu známou ze TVP Tesla C110STII nebo řady C416...

C416 mám stále funkčný a u neho tento stav nenastával. Pri výpadku siete a po jej pripojení, TVP zostal v pohotovostnom stave. Nikdy sa za 25 rokov používania nezapol sám...
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

To bylo různé, podle toho, jak dlouhý ten výpadek byl a v jakém stavu byly elektrolyty v přijímači DO.
Honza_dy

#10 Příspěvek od Honza_dy »

Tohle je zapojení podle mně. Sorry za kvalitu byl velmi rychlý náčrt.

rewer: Řekl bych , že ten domácí úkol jsme ti tu už docela hezky vyřešili, nebo ne? :D
Přílohy
schema 001.png
(26.6 KiB) Staženo 98 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“