Vypadáva svetlo v kuchyni
Moderátor: Moderátoři
Vypadáva svetlo v kuchyni
vedel by mi niekto poradiť zapojenie rozvodu svetla v byte?
Ide o 40?? ročný panel. 1,5i byt. Mini L chodbička - otvorením vchodových dverí na pravej strane zahatám cestu do WC a kúpeľne, na ľavej strane sa vojde do izby. Oproti vchodovým dverám je 2m široká a 4m dlhá priechodná kuchyňa - dvere na jej opačnom konci idú do 1/2izby.
Oproti vchodovým dverám je na chodbičke (nad kuchynskými dverami) ističová skrinka s tromi valcovými ističmi. Zo stredného ističa odchádzajú dva káble - jeden je pre svetlo chodbičky, druhý pre svetlo kuchyne a 1/2izby.
Pri vypadnutí svetla na kuchynskom vypínači sa nenachádzala fáza. 1/2izba svietila. Odchádzajúci kábel z ističov bol v poriadku. Predpokladám že niekde by mal byť spoj, kde sa rozvetvuje fáza - do kuchyne a do 1/2izby (kábel z ističa vyzerá že ide rovno do steny, nejakú inšt. krabičku nikde nevidno, v kuchynskom vypínači to rozvetvené nie je - je v ňom svorkovnica, ale je ňou spojený nulák). Má niekto skúsenosť alebo typ, ako sa také rozvetvenie rieši, ako ho nájsť?
Ďakujem.
A kutilmile - nelituju tě
Máš ještě jednu možnost: na světelný okruh někde poblíž připoj úsporku, vezmi starý tranzistorák se středovlnným rozsahem, nalaď dolní konec středních vln (někde kolem 550kHz, asi tam, co dřív vysílala Vídeň) a to hvízdání uslyšíš a můžeš jít po drátech.
A kutilmile - nelituju tě
Myslím že ide o byt ešte starší, než som pôvodne uviedol, ten čas tak letí.. Steny som prezeral, nad linkou už neviem, no dole na stenách ma nenapadlo - dík za typy. Kábel ide z ističa síce zo skrinky von spolu s ostatnými vodorovne bokom, a má tendenciu zabáčať smerom hore, ale môže to byť zavádzajúce. Prezriem to. Mám nejaký lacný vyhľadávač, a na dohľadanie by som možno vedel použiť už dávno zostrojený jednoduchý hľadač podľa AR - vyhľadá fázu aj bez prietoku prúdu. Žiaľ, jeho funkčnosť je dosť nespoľahlivá..takže zrejme zoberiem aj tú úsporku.. Naviac, kuchynský vypínač je síce v kuchyni, ale na stene práve pod ističovou skrinkou, ak to pôjde z neho smerom hore, asi sa mi to bude identifikovať horšie..
jinak znam takovou "drastickou metodu"
umis ubastlit VN zdroj tak 5-20 kV? odpoj ten svetelnej kabl, a napoj na nej VN zdroj. vse vypni, ad tam v byte neni ramus a zapni VN zdroj. pak dojdi k vypinaci svetla ktere nefunguje a zapni ho. a za absolutnihio ticha poslouchej jemne bzuceni nebo syceni. kde to bude nejsilnejsi, tak fixou udelej krizek a vypni ten VN zdroj. pak vem majzl a kladivo a vysekej ten krizek. bud uvidis kabel nebo krabici... a tam je chyba.
funguje to u nas v starem baraku, ale bacha. pokud mas ten VN zdroj sestavenej z PC zdroje a ne neakej samokmitak, tak po chvili ti ty draty zacne v tom ptrechodovem odporu tavit. musis mit neco co netavi draty. kdyz zapalis oblouk, tak elektrody nezhnou.
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Ale to uvidíš ve vypínači, kterým směrem vedou dráty.
Jen jádro má acidurky schované nahoře nad parotěsem jádra, a to včetně krabice světel v kuchyni (musí se rozdělat to krytování pod stropem a najdeš je).
Krabice zásuvek jádra a kuchyně a krabice centrálního odsávání jsou ve stoupačce.
- milan222 dík za VN! keby som robil častejšie s rozvodmi, určite by som niečo také skúsil!
- Mourek tu idú z ističa von káble len dva, hm.., svetlá (miestnosti) z neho napájané sú tri..
- ako som upresnil odhad, byt je asi ešte starší, Typujem 50-60r., vstup do WC a kúpeľne je z časti minichodbičky "za otvorenými vchodovými dverami". Po vstupe do bytu ich musím zatvoriť, inak tam nevojdem. WC a kúpeľňa nie je "v rovine" ale navzájom sú do L. Čiže keď zatvorím dvere a do tej minichodbičky vojdem, vľavo je WC a rovno pred sebou kúpeľňa. By som to aj načrtol, ale nejde mi scaner. Všetko je ešte panel, nie umakart. Pri pohľade na roh kúpeľne a WC vidno na stene tesne pod stropom akoby asi 3cm vystúpenú veľkú plochú inštalačnú krabicu. Taká placka na stene. Má cca 30?x30?cm, ale na poklep je to riadne tvrdé - akoby súčasť steny.. Zo stavebno-statického hľadiska si neviem predstaviť, na čo by to logicky mohlo slúžiť, mohla by to byť taká extrémne tvrdá rozvodnica?
edit: ak by bolo vhodné, napadlo ma byt načrtnúť, náčrt odfotiť a dať sem - prípadne nápad - foto rovno z bytu!?? a súbežne by som skúsil byt prehľadať hľadačom
jogo píše:....ak by bolo vhodné, napadlo ma byt načrtnúť, náčrt odfotiť a dať sem - prípadne nápad - foto rovno z bytu!?? a súbežne by som skúsil byt prehľadať hľadačom
To by byla jedna z nejlepších věcí, co pro to můžeš udělat. Třeba ten byt někdo pozná, v něčem takovém bydlí, zkrátka je značná šance na rychlejší pokrok.
Ekkare, před 8 lety mi takto došla trpělivost s kuchyní (přitom jsem zmodernizoval elektroinstalaci kuchyně, aby šla jen přepojit na rozvodnici, která jednou bude v novém jádru), před 5 roky s dřevěnými okny a letos s hobrovou balkónovou stěnou. Už před deseti lety jsme přitom museli vyměnit střechu na celém paneláku, před 7 roky veškerá vodovodní potrubí, před 6 roky troje vchodové dveře a loni první výtah. Na jádro pocházející, jako celý dům, z roku 1989 ještě nedošlo, ale je na řadě...a taky jsou na řadě ještě dva výtahy, první na podzim, druhý v zimě nebo zjara... na celkové zateplení budeme ještě tak tři čtyři roky spořit do kasičky.
Sorry za OT.
jogo píše: Pri pohľade na roh kúpeľne a WC vidno na stene tesne pod stropom akoby asi 3cm vystúpenú veľkú plochú inštalačnú krabicu. Taká placka na stene. Má cca 30?x30?cm, ale na poklep je to riadne tvrdé - akoby súčasť steny..
jo ty krabice sou docela tvrde aby na nich neopadala omitka. ja furt doma u babiky nemohl najit kam vedou zasuvky z kuhyne a svetla z kuchyne, a pak jednou jak tata predelaval rekl ze potrebuje oddelat jeden kabel tak sem vzal aktivne kleste a kabel od jistice "zasuvka koupelna" se ustipl. no a svete div se zhasla i kuchyn i svetla v koupelne... no a krabici 15x15cm sem nasel za vodovodni trubkou na topeni v koupelne u stropu kdy sem zoufale triskal sroubovakem...
pod 1cm omitkoun na me pak vykouklo neznicitelne viko ktere sem znicil az akuvrtackou a sikovkami.
Na vyp. v čase závady nebola fáza, aj som ho pre istotu preklenul (je to ten tvrdý čierny bakelitový typ).
Ja mám za to, že niekde je spoj, ktorý "mlel už z posledného" a keď som tam zavesil namiesto 1 žiarovky až 3, tak sa trojnásobne znížil odpor vo vetve a tým strojnásobil prietok prúdu pri zapnutí - studenom vlákne - čiže pri zapnutí svetla dostal "predradný" prechodový odpor vo vetve riadne zabrať. Môže byť tak? A tým sa závada prejavila nejaké tri dni po montáži svietidla a nie o mesiac, či o rok..