Jura Impressa E40
Moderátor: Moderátoři
Jura Impressa E40
A jestli to nepomohlo (popřípadě to tím začalo - taky se stává), tak není od věci postupovat systematicky - čistit vše směrem od nádrže přes průtokoměr až ke spařovačce - někde bude zrada
Teď o tom přemýšlím - jestli máš ten typ, co myslím (Juru jsem nikdy neopravoval, ale variaci na tohle presso dělá hodně výrobců), tak tam máš (ze strany od nádrže) spařovací jednotku s velkým oz. kolem a dlouhým závitem, z druhé strany je stejnosměrný motorek s převodem a enkoderem, co to ovládá - problém bývá v zatuhlé spařovačce - pak nedojede do krajních poloh, nepospojují se ventily a čerpadlo to neprotlačí - jediné rešení je ji (spařovačku) komplet rozebrat, vyčistit a promazat (nějakým potravinářským mazivem) - doporučuju si ale pořídit fotodokumentaci, jinak budeš při skládání v háji
Celý cyklus by měl vypadat asi takto:
1. Kolo vyjede úplně nahoru, tam se zastaví (horní doraz), pak sjede o určený počet otáček dolů - spařovací komora zasune spodní píst dolů, vyjede do boku a nasměruje se pod násypku mlýnku. Tak to zůstává i při vyplém pressu.
2. Po namletí kávy (není nutné, při proplachování to dělá to samé) zajede spařovací komora zpátky do osy horního pístu, ten začne stlačovat kávu a tu zároveň se spodním pístem (který má ze spodu ventil) zatlačí na výpustný ventil na spodku pressa. (spodní doraz - tady bývá víc problémů - motor zároveň pohybuje se 2 písty + do toho zatláčí i spojku od ventilu)
3. Po uvaření kávy se celý systém odvodní - otevře se výpustný ventil na spodku spařovačky (ten ovládá táhlo se selenoidem pod mlýnkem), a po chvíli (kvůli vytečení vody) vyjíždí kolo zase úplně nahoru, při tomhle pohybu také vyhodí kávový puk (přesně už nevím jak
Takže - spařovačka musí být nejen čistá, ale i promazaná - hlavně vodítka, o-kroužky (písty a ventily) a podobně - nemám všechno v hlavě
Jinak (když už jsem se tak rozepsal) - doufám, že je vše ostatní průchozí a dá se jednoduše profouknout (topnice, hadice, spojky, ventily a pod. ) . Nezůstává v nádobce na použitou kávu voda? (netěsnost spařovačky) Jak funguje funkce horké vody (z trysky) - to je výstup už před spařovačkou, jestli je i tam problém s průtokem, tak je ucpané ještě něco dalšího. Na vyzkoušení stačí otevřít výstupní ventil (buď otočit knoflíkem nebo přivést 230V na elektoventil) a rozběhnout čerpadlo (také na 230V) - měl by tam být "rozumný" průtok (prostě docela proud - nemám to změřené).
K tomu přeprogramování - stáhni návod a studuj - u každého pressa to nastavování bývá jinak a je možné, že to tvoje jenom někdo dorýpal
( http://www.petraco.jura.com/home_petraco_x/service_support/download_manual_jura_impressa_e40_e45_e60_e65_english.pdf )
(někdy se člověk diví, když si na normální kávu (velký hrnek, cca 220ml) musí dávat 6-7 "předprogramovaných" káv
Mimochodem - ten konektor navrchu u nádrže (pětipól, čtyři dráty, zakrytý) je asi na aktualizaci softu, nebo tak - nepoužíval jsem ho zatím na nic.
Kdesi jsem zahlédl postup - nahřát plastovou tyčku (o průměru hlavy šroubu) na svíčkou až do měkka, a pak ji roztavenou zatlačit do hlavy šroubu a počkat, než zase ztuhne - hlava se obtiskne do plastu a při troše štěstí se ty šrouby dají odtáhnout i tak (nejsou tam nějak extra napevno). Zkušenosti s tím ale nemám (mám ten extra šroubovák).
Tipuju to na závadu buď přímo ventilu (ucpaný, teče), mikrospínače u knoflíku (nesepne a nedá pokyn elektronice), knoflíku (něco zlomeného), popřípadě jen ucpanou trysku/spojku - prostě drobnost.