Jak zapojit 1fáz. motor?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MilanCZ

Jak zapojit 1fáz. motor?

#1 Příspěvek od MilanCZ »

Přílohy
mot.JPG
(52.27 KiB) Staženo 142 x
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

No, vypadá to, že modrý vodič je tam jenom 2X, vevnitř je spojený - vyvedený konec vinutí. Mezi modrým a hnědým je (nejspíš) hlavní vinutí, mezi hnědým a černým je pomocné vinutí (ohmicky by to tak vycházelo). Takž fázi na hnědý, nulák na modrý a kondenzátor mezi modrý a černý.

Jestli se motor bude točit naopak, tak jsou přehozené vinutí. Snad jsem se nesekl, raději to zkus přes žárovku, nebo podobnou ochranu :D .

EDIT: Teď jsem se zadíval trochu na ten obrázek - co je to za typ motoru? Není to klasický střídavý motor s uhlíkama a vinutým statorem i rotorem? Pak je všechno jinak - rozběhový kondenzátor se vůbec nepoužije a 230V se zapojí nejspíš mezi černý a modrý - nutno také zkusit přes nějakou ochranu. V tom případě by byl černý jenom jako "signální" drát zapojený někde mezi statorem, rotorem a tepelnou pojistkou, popřípadě nejak jinak. :? (nevím)
MilanCZ

#3 Příspěvek od MilanCZ »

ohryzek36 píše: Takž fázi na hnědý, nulák na modrý a kondenzátor mezi modrý a černý.

Přesně takhle to funguje, vřelé díky!! Zkoušel jsem to všelijak, jen ne takhle. :D
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“