Záhadné chování desky s AT89C2051
Moderátor: Moderátoři
Záhadné chování desky s AT89C2051
Postavil jsem pro jednu firmu několik desek s CPU AT89C2051, který čte data z A-D převodníku MAX6675 (převodník pro čidla K 0-1024C), načtené slovo převádí na posloupnost 0-1023 impulzů a posílá je dál ke zpracování, výstup pulzů je oddělený od CPU optočlenem. Ještě je na desce stabilík LM317, reset obvod TL7705 a LEDka, kterou CPU cyklicky bliká (indikace běhu programu).
Když mám desku na stole, napájenou laboratorním zdrojem, K-čidlo připojené cca 1m kabelem, šlape jako fík, už 24 hodin mi tu jede bez chyby.
Oni je mají někde v rozvaděči, teplota okolo 50C, napájení spínaným zdrojem, čidlo připojené 10m stíněným kabelem, a desky blbnou. Někdy jedou 2h v pořádku a pak začnou třeba hodinu měřit nesmyslné teploty, jindy se CPU zblázní a kousne se (LED trvale svítí), nebo začne blikat rychleji.
Co s tím, kde je chyba? Mám stále pocit, že bude v nevhodném napájení, ale jak jim to dokázat? A nebo jinde?
Moc díky za nějaký konstruktivní nápad.
css píše:Když mám desku na stole, napájenou laboratorním zdrojem, K-čidlo připojené cca 1m kabelem, šlape jako fík
Mám stále pocit, že bude v nevhodném napájení, ale jak jim to dokázat? A nebo jinde?
tvoje uvažování je obrácené, oni tobě dokázali, že tvoje deska je vhodná do laboratorního prostředí a ne do průmyslového. Nemůžeš požadovat, aby oni vytvořili laboratorní podmínky v rozvaděči. Asi budeš muset tu desku zodolnit, napájení, vstup i EMI.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmostí v těchto aplikacích je watchdog.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
zapoj si čtyři stykače V100e/230V cívka do kruhu, propoj je delším hnízdem kabelů a máš pokusný zdroj prasečího rušení. Svoji krabičku napájej z nějakýho mizernýho napáječe se špatnou smyčkou a ten 10m kabel k čidlu můžeš omotat okolo těch stykačů. Jestli má být v rozvaděčích 50° tak to pro sichr zkoušej při 60.
Vstupní kabel jak píše ZdHQ, minimálně aspoň provléct toroidama, napájení přes tlumivky účinné v pásmu MHz, pak skrz průchodkové kondy do stíněný krabice s elektronikou. Byl by dobré aby nic okolo procesoru nebylo na vyšší impedanci, ani pullup odpory portů atd. Mechanické problémy/vibrace jsi asi už vyloučil. Částečně můžeš lokalizovat problém napájením z aku, tím vyloučíš/potvrdíš rušení z napájení. Zkus modifikovat ten program tak, aby líp indikoval fáze kterýma zrovna prochází. ( třeba jiná barva LED nebo délka bliku na inicializaci, jiná na start převodu atd.)
Mám nedobrej pocit, že pro zařízení s vlivem na technologické procesy bude potřeba schválení atestem.
Ale díky.
- bohumilfulin
plus si myslim ze mas problem s napajenim desticky (tam asi taky nemas zadne vstupni filtry a ochrany). Stabilizator ti nezachyti napetove spicky. ty nim prolitnou bez zmeny.
Jak jses na to s kondenzatorama na desticce
Priloz navrh DPS a schema zda tam mas vse koser.
Obavam se ze sis vzal vetsi sousto nez na co mas na zacatek a podle toho co vsechno popisujes je to na kompletni predelani.
Predpokladam ze si te vybrali pac to udelas levne. a tys jim to slibil pac na tom nic neni, ze? Tos vzasade splnil, ale.... no boooze, par mesicu budes chodit kanalama a nez to rozdychaji a koupi to nekde jinde. A ty mas ostudu a zkusenost a zakaznik taky.
Bylo to divné, protože tyto a podobné převodníky stavím zakázkově už cca 6 let, po republice běhá několik set kusů, a zatím žádné problémy nebyly.
Díky všem za náměty.
- bohumilfulin