Hladinový spínač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#16 Příspěvek od Andrea »

Někdy se začít musí a 74HC jen tak nezničíš, pokud na nich nebudeš zkoušet ebonitovou tyč s liščím ohonem. A pokud to bude ve vlhku, tak to před ním musíš chránit tak jako tak. Když to má měřit vlhkost (hladinu), tak to nemůže stát ve vodě, beztak by se to za chvíli rozpadlo.
fery66

#17 Příspěvek od fery66 »

Veľmi by som odporúčal najprv "zbastliť" len čidlo a dokonale ho v tej studni odskúšať. Spínať ním trebárs nejakú LED-ku a keď bude spoľahlivo fungovať podľa predstáv, tak potom vymýšľať ďalšiu "logiku". Veľa pekne "nakreslených" schém v AR ale aj inde, v skutočnosti nikdy nefungovalo! CMOS obvodov sa nemáš prečo báť. Ja by som dnes už s TTL nič nerobil, hoci ich mám za tie roky celkom slušnú "zbierku"... :D
DastychL

#18 Příspěvek od DastychL »

Takže myslíte, že se toho nemám bát a zkusit postavit to 1. schema a odskoušet? Mě šlo hlavně o to, že jsem slyšel, že jsou CMOS velmi náchylné.
fery66

#19 Příspěvek od fery66 »

Ako som písal. Najprv zbastli iba samotné čidlo. To prvé by mohlo byť použiteľné v pohári doma na stole. V studni vo vlhku si ho teda neviem predstaviť. Skús to s CMOS hradlami alebo ešte pogoogli. Tam by stačilo aj niečo s tranzistorom. Bude to vo vlhku, uvidíš, to bude veľký problém. Ja by som radšej uvažoval nad nejakým plavákom a jeho polohu by som vyhodnocoval až hore v "suchu"... :)
DastychL

#20 Příspěvek od DastychL »

Plováky tam mám taky jako další senzory (kdyby elektrodové selhaly). Vše bude umístěno ve sklepě (ve vlhku), ale pokusím se to umístit to nějaké vlhkuvzdorné krabičky. S tranzistorama jsem našel tento, který vypadá také dobře, co ty na to?
Přílohy
Indikátor hladiny.pdf
(161.53 KiB) Staženo 311 x
fery66

#21 Příspěvek od fery66 »

Pre začiatok stačí niečo jednoduché. Je toho plný net. Keď tam máš plavákové spínače, nič iné by som už do studne neponáral. Tým rôznym "kontaktom" veľmi neverím. Teda že by to mohlo spoľahlivo fungovať. Na skúšku môžeš použiť hocijaké hradlo CMOS zapojené ako invertor ale "Schmittove" by potom boli lepšie. Bázu tranzistora (možno by stačil aj jeden) zablokuj kondenzátorom 100n a odporom rádovo MOhm. Na výstup pripoj odpor, tranzistor NPN, LED a "testuj"... :) Treba poskúšať a hlavne v skutočných podmienkach. Čo funguje na "stole" to v praxi nemusí ani náhodou!
Přílohy
Water level detector.gif
(4.54 KiB) Staženo 123 x
DastychL

#22 Příspěvek od DastychL »

Mě se spíše líbilo to moje schema z Amára protože doma nenámžádné log. obvody, tamto dám dohromady doma. Myslíš že by to bylo dobré? Nebo něco jiného jednoduchého s pár základními součástkami, které bych měl doma najít.
fery66

#23 Příspěvek od fery66 »

Schmittov klopný obvod sa dá poskladať aj z dvoch tranzistorov a pár odporov ale nebudem Ťa trápiť. Tak skús do kolektorov tranzistorov zapojiť menší odpor (10k) a LED. Uvidíš na LED-ke ako sa to bude "správať". Základ je "vymakať" spoľahlivé čidlo a potom má význam rozmýšľať ďalej... :)
DastychL

#24 Příspěvek od DastychL »

Tak jsem zkonstruoval 3 stavový indikátor hladiny vody pomocí 3 tranz. viz schema a doma na stole funguje dokonale.
Přílohy
Indikátor hladiny.pdf
(161.53 KiB) Staženo 366 x
Banda

#25 Příspěvek od Banda »

Se divím, že ty LEDky ten proud přes ty rezistory 220 Ohm při 12V přežili.
Jinak to zapojení je zbytečný žrout proudu.
fery66

#26 Příspěvek od fery66 »

Banda píše:Se divím, že ty LEDky ten proud přes ty rezistory 220 Ohm při 12V přežili.
Jinak to zapojení je zbytečný žrout proudu.

Presne tak! To zapojenie sa ani mne nepozdáva, preto som sa snažil DastychL-a nasmerovať niekde inde... :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“