Zapojení motoru hvězda/trojúhelník
Moderátor: Moderátoři
- radovanhlavacek
Zapojení motoru hvězda/trojúhelník
Mám zapojit tenhle motor do hvězdy a nebo do trojúhelníku?
V případě hvězdy mám na spojené konce přivézt nulák a nebo ne?
Ano, ptám se blbě,ale prostě mi to nějak hlava nehodí,resp. si nejsem jistej.
- Přílohy
-
trojuhelnik.jpg- (3.7 KiB) Staženo 337 x
-
hvězda.jpg- (5.85 KiB) Staženo 361 x
- radovanhlavacek
na tri faze musis pouze hvezdu jinak se z nej stane dymostroj
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
- radovanhlavacek
- radovanhlavacek
Já sem zapojoval u mašin doma v dílně motory do 3kw. S dědou jsem kdysi převíjel motory do praček. To byla masáž. Vylisovat stator, ořezat a vytlouct zbytky vynutí. pak dát papíry a opatrně nasoukat nové cívky, zadeklovat a zapíct. Nejjednodušší byly motorky do čerpadel z praček. Tam se to rovnou navinulo na kostřičku.
- radovanhlavacek
- radovanhlavacek
BOBOBO píše:... Ono do něj totiž proud , který by mu ublížil , prostě nedostaneš .
Ale dostane a velmi lehce.
A kromě toho motor trvale zapojený do Y, který má vinutí na sdružené napětí, se přehřeje i jmenovitým proudem. Nějak nemám náladu takovou trivialitu tu dokazovat, tak jen odkaz:
Herbert Franken: "Jištění elektromotorů", vyšlo v Německu r. 1962 a u nás v SNTL 1966.
Viz tabulka na straně 19 a poslední odstavec na straně 21. Frankena snad v oblasti elektromotorů nebude nikdo zpochybňovat. Teď nemám k dispozici scanner, ale po dovolené to můžu naskenovat, pokud bude zájem.
BOBOBO píše:... Rozhodně jsi nemohl číst o tom , že viz výše nelze motor mít trvale do hvězdy...
Takže to číst rozhodně mohl.
nechcem zakladat novu temu, ja mam motor 7,5kW na hoblovacke. Kupil som to od jedneho stolara. Motor bol trvale zapojeny do hviezdy. Na stitku motora je len D / 380V o Y sa tam nepise. Rozhodol som sa tam dat prepinac Y-D. Motor sa chova tak, ze pri spusteni vo hviezde ide vsetko normalne, ked ho prepnem do D tak asi po cca 10-20s sa napajaci kabel ohreje a vyhodi 1fazu. V com by mohla byt chyba, v prepinaci alebo v samotnom motore, kedze doteraz bezal stale len v Y?
Vdaka.