JVC AV14BM8EES, chassis 11AK36A6, těsně před smrtí?

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brudr
Kontaktovat uživatele:

JVC AV14BM8EES, chassis 11AK36A6, těsně před smrtí?

#1 Příspěvek od Brudr »

Ahoj všichni. Mohl by někdo znalý poradit? Mám TV JVC - AV14BM8EES, chassis 11AK36A6. Chová se následujícím způsobem:
čas od času v TV velmi hlasitě lupne, celý obraz se zabarví do fialova, stáhne se do zelené vodorovné čáry která se následně stáhne do zeleného bodu uprostřed obrazovky a obraz znovu naskočí a jede dál. To celé proběhne zhruba během 1 sekundy. Frekvence výskytu je čím dál častější. Dnes už to ale dosáhlo vrcholu - stalo se to asi 3x za půl hodiny (začalo to na 1x za den), tak jsem to vypnul, s tím, že zkusím prozkoumat. Pouhým okem žádná viditelná vada. Proměření elytů na ESR nic neukázalo - vše v normě (neměřil jsem ale úplně všechny, ty nejmenší jsem si nechal na později, pokud někdo z vás nebude mít nějakou radu). Stáhl jsem si servisní dokumentaci se schematem, ale v TV se vůbec nevyznám, takže nevím na co se mám zaměřit. Nesetkal se někdo z vás s podobnou závadou? Neporadíte na kterou část TV se zaměřit? Čekat, až to úplně chcípne se mi nechce.
fredis

#2 Příspěvek od fredis »

A co studenti?!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Nebo prasklý VN trafo?
..to bude jen ňákej odpůrek
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Brudr »

Jeden podezřelý spoj jsem našel v obvodu primáru prvního trafa. V podstatě hned za síťovýma usměrňovacíma diodama. Jedná se o rezistor R821 - viz schema. Impulzní zdroje jsou pro mě španělská vesnice, takže dotaz zní: mohlo to být ono, nebo mám ještě pátrat? Další podezřelé spoje jsem nenašel.
Přílohy
AV-14BJ8-výřez ze schema.pdf
(113.35 KiB) Staženo 149 x
stevo59

#5 Příspěvek od stevo59 »

Skús to preletovať a uvidíš. Ak sa ale pri tom prsknutí rozjasí obraz a potom to vypadne, môže ísť o preskok v obrazovke a ochrana to vypne. Aj keď to by asi ostalo v st-by, no, neviem...
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Brudr »

Propájel jsem to a teď to běží ve zkušebním provozu. Zatím asi dvě hodiny. Uvidíme zítra, když to pojede celý den.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Brudr »

Tak tím spojem to nebylo. Při celodenním testování se závada objevila znovu. Sice prý jenom jednou, ale je tam. Nějaké další nápady na co se zaměřit?
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

A čím to teda bylo, když ne studentem?!! Když jsi nic neměnil!!!!Ještě jeden zapomenutý student!!!!!! Možná ještě víc, než jeden.Prohlížel jsi to pořádně a lupou?
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Brudr »

Prohlížel jsem to pořádně a lupou. Což neznamená, že to neprohlédnu znovu. Evidentně to ale ani neomezilo poruchu, když se vyskytla znovu. Problém musí být někde jinde. Jde o to, že průběh té poruchy je tak rychlý, že nejsem schopen rozpoznat jestli je to např. ztrátou napájení a tím tedy poruchou v obvodu spínaného zdroje nebo třeba ztrátou anodového napětí obrazovky (pokud by to tím mohlo být?) a tedy závadou VN trafa nebo v obvodu VN trafa. Proto se ptám jestli jste se s něčím alespoň podobným nesetkali?
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Setkal jsem se s tím u Grundigu, ale možná to nebude ani stejný připad. Jeden studeňák ve zdroji, pak další u IO pro vertikál (jeden nebo dva). Propájel jsem to tam pro jistotu pak celé a pak to šlo. Zkontroluj pro jistotu i patici obrazovky. Holt si s tím musíš pohrát, nejlépe vydělat desku na stůl a udělat si školení v přepájení pomocí mikropájky. :wink:
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Brudr »

Ta deska má pájecích bodů víc než do kolika umím napočítat :D . Ale asi mi nic jiného nezbude.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“