kolik ledek nahradi zarivku?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

kolik kusu 3W LED pouzit?

5
0
Žádná hlasování
7
1
4%
8
3
11%
9
1
4%
10
1
4%
11-12
3
11%
13-15
4
15%
vic
14
52%

Celkem hlasů: 27

Zpráva
Autor
milan222

kolik ledek nahradi zarivku?

#1 Příspěvek od milan222 »

v koupelne ktera se teprv sestavuje chceme vybudovat led osvetleni.
ted tam mam zarivku 2x36W kterou stini parozabrana.
pry to ma svitit jako ta zaricka.
osvetlovaci plocha je 2.5 x 2.1m
vybral jsem LED 6000k cira 3W 120° 105lm 700mA
kolik kusu mam pouzit?
taky by mne zajimalo kolik W vytopi jedna ta ledka na chladic. (jakou ma ucinnost)
Naposledy upravil(a) milan222 dne 21 črc 2011, 20:53, celkem upraveno 1 x.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Tak 30ks a 6000K je hnusně studený světlo.
Philip_Fry

#3 Příspěvek od Philip_Fry »

Dodnes jsem nepochopil, proč mají někteří lidé neustále potřebu používat LED, původně vymyšlené pro indikační účely jako zdroj "pracovního" světla. Energetická úspora veškerá žádná, poruchovost vcelku vysoká, hnusné studené světlo. A to platí bohužel i pro velmi kvalitní diody.

Pro autora - v Trutnově bydlí jeden takový "šílenec", který má LEDky úplně všude, vypadá to u něj doma jak na Matějský. Pokud chceš, sjednám ti schůzku a myslím že zjistíš, že jsi počty potřebných LEDek těžce podcenil, pokud má být v té koupelně něco vidět...
milan222

#4 Příspěvek od milan222 »

Andrea píše:Tak 30ks a 6000K je hnusně studený světlo.

no muzu pouzit i teple bile 3300k s 105lm ale ma jen 45° vyzarovak...
jak malo... vzdyd ta ledka sviti hodne... mam ji v baterce na kolo a svitim daleko...
videt? vzdyd si tam dojdes jen na zachod nebo se umyjes. nad zrcadlem ma byt normalni zarovkove svetlo.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Do jedný koupelny s podobným půdorysem jsem použil pět zápustných halogenů 20W do stropu, osazených do křivky a la Archimedova spirála, v kombinaci s lokálním osvětlením od zrcadlové skříňky.

LEDky jsou dobrý jako nouzové světlo s nízkým požadavkem na kapacitu napájecího zdroje, ale světelný dojem z nich se hodí spíš do kajuty jaderný ponorky... když člověk leží ve vaně v pěně, žere ananas v karibským rumu a poslouchá Patricii Barber, LEDky se k tomu vůbec nehodí :roll:
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

Andrea píše:Tak 30ks a 6000K je hnusně studený světlo.

1) bude to 12 kusů - stačí umět počítat
2) když jsi venku, tak ti asi musí být hodně blbě :wink:
milan222

#7 Příspěvek od milan222 »

Crifodo píše:když člověk leží ve vaně v pěně, žere ananas v karibským rumu a poslouchá Patricii Barber, LEDky se k tomu vůbec nehodí :roll:

no pochybuji ze nekdo v te koupelne bude tohle zrovna delat...
fero7

#8 Příspěvek od fero7 »

Philip_Fry píše:Dodnes jsem nepochopil, proč mají někteří lidé neustále potřebu používat LED, původně vymyšlené pro indikační účely jako zdroj "pracovního" světla. Energetická úspora veškerá žádná, poruchovost vcelku vysoká, hnusné studené světlo. A to platí bohužel i pro velmi kvalitní diody.

Pro autora - v Trutnově bydlí jeden takový "šílenec", který má LEDky úplně všude, vypadá to u něj doma jak na Matějský. Pokud chceš, sjednám ti schůzku a myslím že zjistíš, že jsi počty potřebných LEDek těžce podcenil, pokud má být v té koupelně něco vidět...

Omyl c.1 - Led osvetlenie ma znacnu usporu oproti klasickym zdrojom svetla ktore cca 90% energie menia na teplo.
Omyl c.2 - Ak kupujes NAJLACNEJSIE "smejdy", tak samozrejme musis pocitat aj s adekvatnou kvalitou. Ale faktom je, ze ceny LED osvetlenia idu dole a klalita (priemerne kvalitnych) ide hore.
Omyl c.3 - Studene svetlo ma svoje vyuzitie, je ziadane a ma svoje opodstatnenie. Sortiment LED je velmi siroky a su bezne k zakupeniu aj LED s 5000K, 4000K, alebo 2700K !
Philip_Fry

#9 Příspěvek od Philip_Fry »

fero7 : Dovolím si částečně odporovat - v prvním bodě píšeš o účinnosti, to je samozřejmě pravda, ale ona ta úspora u LED není až taková, jak by se jednoduchým porovnáním zdálo. Nedávno jsem opravoval velmi drahé značkové LED otočné hlavy. Příkon LED "plástve" (celkem 108 LED R/G/B) něco málo přes 300W, chlazení diod vyřešené tak, že celá fólie plošného spoje je napařená na hliníkové desce o síle cca 3mm (super nápad pro budoucí výměnu diod, ale ono to moc líp udělat nejde). A prostým porovnáním s hlavou stejného typu od téhož výrobce, akorát s výbojkou MSD250W musím konstatovat, že o tolik víc ty LED nesvítí, ačkoli na papíře mají daleko lepší účinnost.
Za druhé, souhlas s levnými šmejdy, nicméně opět podle zkušenosti musím bohužel konstatovat, že i drahé a snad kvalitní Luxeon Rebel LED odcházejí jak na běžícím páse. S tím bohužel souvisí i cena, tady opět kvalitní LED těžce prohrávají s jinými zdroji světla (při podobné svítivosti - ono je pěkné, že LED má světelný tok v řádu stovek lm, když je to jen bodový zdroj).
Za třetí, ano - výběr je velmi dobrý, o tom nemá cenu diskutovat.

Aby bylo jasné, já nemám nic proti LED svícení , ale chci jen poukázat na to, že náhrada "klasických" zdrojů LEDkami není tak jednoduchá věc, jak si spousta lidí myslí :)
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AmarokCZ »

fero7 spíš myslel žárovky, než výbojky. Výbojky mají samozřejmě značně větší účinnost.
Náhrada je jednoduchá, ale musíš vědět co chceš a nemít na ty LEDky nereálné požadavky.
V jaké aplikaci ti Rebel odchází ?
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

AmarokCZ píše:1) bude to 12 kusů - stačí umět počítat

Tak to mě teda nauč počítat.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od AmarokCZ »

2x36W trubice mají svítivost cca 450cd, 12 těch LEDek má 400cd, takže jsem se trochu sekl, bude to spíš 13kusů.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Trubice 2x36W mají tak 3000-4000lm, to je 30-40 těch 100lm LEDek.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#14 Příspěvek od Davidus »

počítat takhle svítivost v cd je podle mě blbost, je to závislé na uhlu vyzařování, souhlasím s Andreou
dneska mají 36W trubice i 2300lm takže celkem mužou dát i 4600lm
to těch LEDek bude jak nas...
ani 20W LED 1200lm se 2ma tesláckým starým zářivkám nevyrovnala :roll:
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od AmarokCZ »

Andrea: jenže to ale pak pod těma LEDkama budeš mít mnohem (minimálně 2x) větší úroveň osvětlení než pod tou zářivkou.

Davidus: počítat to podle světelného toku je taky blbost. Příklad: nahrazoval jsem žárovku LEDkama kolem 100lm/70°, svítilo to srovnatelně, protože svítivost byla srovnatelná ...

Pokud to počítáš tak, jak říkáš, tak se nabízí otázka: chceš zachovat osvětlnení [lux] nebo si hraješ na nějaký pitomý lumeny ?
Naposledy upravil(a) AmarokCZ dne 21 črc 2011, 21:44, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“