Řídící IO 21502A do Vorwerk EB350

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Řídící IO 21502A do Vorwerk EB350

#1 Příspěvek od mi-ro »

To téma už to bylo ve staré EB tady http://old.elektroworld.info/modules.ph ... c&start=15. Jelikož mě potkal stejný problém, řídící elektronika po namočení vyhořela (doslova zuhelnatěla) ale motor je ok, chtěl jsem se zeptat, co má elektronika za úkol? Napadá mě omezení proudu-tahu při přetížení a měkký rozběh. Oboje bych oželel a zapojil motor přímo. Jak jste to vyřešili, dík za radu. PS přívody do kartáče jsou tři (regulace?) a dva dráty jdou do kloubu-snad nějaký spínač, idikace naklopení?-jo, je tam uspínač který snad motor kartáče vypne když vysavač postavíš.
..to bude jen ňákej odpůrek
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Už to tady opravdu bylo.Zkoušeli jsme to sehnat s HILLem v německu ale bez úspěchu. Asi je opravdu nejjednoduší se zeptat v nějakém servisu.Je tam problém (když se ten IO vyřadí)s umístěním spínače.Není ho tam kam dát.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Tady by pomohl už jen zpětný inženýring - obkreslit zapojení výkonového stupně (to je jednoduchý triakový regulátor s usměrňovačem a stabilizátorem napětí pro procesor) a naprogramovat PIC nebo AT jako řídicí obvod triaku, případně pro jistotu počítat s kaskádováním přes optotriak.
Procesor potřebuje analogový vstup pro běžec potenciometru, po restartu musí umět rozběhovou "rampu" a nakonec pomocí snímacího odporu, usměrňovače a dalšího optočlenu lze přidat i funkci hlídání překročení maximálního proudu řekněme 10A.

Samozřejmě, že to jde připojit natvrdo. Tento regulátor, a zejména jeho funkce softstartu, je ve vysavači především proto, že v mnoha bytech se šetřilo na mědi, mají zásuvkové obvody zapojené jednapětkou a proto jištěné jističi do 13A.
Ty obvykle při tvrdém rozběhu motoru dostávají pěknou facku a často rovnou vypadnou.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Procesor kvůli rozběhu vysavače, madonnamia? to se snad před 35 lety dalo udělat s MAA436 a RC členem. Možná by se dal najít i nějakej softstartovej IO pro fázovou regulaci, třeba pro halogeny.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Přece vypínání kartáče je na posuvném spínači nahoře u držadla. Ten vypínč má tři polohy -O-vysavač-vysavač+kartáč-.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Potíž je v tom, že jsem se v Německu dostal až na technika z firmy, dodávající celé desky pro Vorwerk (ty dostává servis i u nás), tak vycházím z toho, co mi řekl. Fakt je, že mají nadělané regulátory do foroty a dnes už by je museli nahradit něčím jiným, kdyby došly, protože už jde o zastaralý obvod a nemají ho samostatně.
Už mě snad znáš, Ivo, jak miluju procesory tam, kde to zvládne jednoduchý analogový obvod.

Nakonec podobný softstart s potenciometrem má dnes kdejaký NoName vysavač z HyperSuperHelePlanea. Co ho zkusit sehnat jako náhradní díl?
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

A co tam dát nárazový varistor, jako bývá ve zdrojích s velkými elyty?
Dodatečná oprava na POZISTOR- varistor je napěťový závislák, ne?
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Triaková regulace s softstartem se normálně dělá jinak - a potenciometr se zapojuje (myslím) k tomu odporu 200K, nevím ale teď , jestli paralelně nebo sériově - po včerejšku mi to ještě moc nemyslí :evil:
Přílohy
ZAN.gif
(4.16 KiB) Staženo 304 x
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“