elektronické výboje, jiskry apod.
Moderátor: Moderátoři
elektronické výboje, jiskry apod.
nejsem elektrotechnik, ale stavař, tak dopředu dávám vědět, že odbornostem nerozumím.
Potřebuji zařízení, které by mi vytvářelo malé elektrické výboje, dlouhé alespoň 3mm. Konstrukce by neměla být nijak veliká. Použil jsem pro tento účel elektrický paralyzér za pár šupů koupený z aukra, ale asi po druhém nabití přestal dávat jiskry (postupně dával menší a menší, až přestal dávat úplně).
Nemusí jít o supervýkon, jako má paralyzér. Potřebuji, aby to chodilo na baterie nebo akumulátor. A aby to bylo spolehlivé.
Chci se tedy zeptat, jestli jde porouchaný paralyzér nějak opravit (případně čím to je). Ale hlavně, jestli mi můžete doporučit nějaké schéma nebo systém, jak vytvořit takové malé zařízení; poptám případně i levnou výrobu takové mašinky.
Díky!
- Artaban001
U paralyzéru jde do řiti vesměs transformátor měniče, výstupní transformátor a nebo jiskřiště, které je uvnitř pouzdra a spíná nabitý kondík na to výstupní trafo. Ten kondík se taky rád odporoučí, když vlivem opálení jiskřiště je na něm vyšší napětí..
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Artaban001 píše:Zdarec, zapalovač od TESCOMy na tužkový monočlánek by nestačil? - chceš "zažigalku na švajc", nebo něco jako TIG - samozápal výboje u speciálního způsobu sváření v ochranném plynu?
Zapalovač od TESCOMy - teď na to koukám, může se tam něco odporoučet vlivem dlouhodobějšího používání? Jinak to vypadá dobře. Alternativou jsou samozřejmě vždy nové paralyzéry, ale to po nějakém čase začne být krapet finančně náročné.
Díky za potvrzení mé domněnky, že současné zařízení je zralé na výlet do koše.
Užití jiskry je na zapálení plynné směsi.
kdeky píše:Užití jiskry je na zapálení plynné směsi.
1 směs plynů + 1 jiskra =
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Díky
- Artaban001
Jo a kontrolní otázka: co myslíš, že je lepší? - koupit jednou za čas za cenu kolem 200KČ tescomáckej zapalovač na plyn z 3-letou zárukou a baterií, která vydrží - no zatím jsem ji neměnil -, nebo pochybnej paralyzer, kterej žere jak letadlo a ještě tam buď cpeš alkalický devítky, nebo je musíš co chvílu nabíjet?
Tady ty nabíjecí ludry od rákosů jsou dost nebezpečná záležitost. Nedělají impulsy, je v nich výkonný měnič, který nabíjí přes diodovou kaskádu kondenzátor na vysoké napětí a to je vyvedeno na hroty ven..
Když jsme u těch ťamanů, tady se můžete podívat jak vypadá naše nová krev: final edition.pdf.