Nastavení gramofonu Daniel polské firmy Unitra
Moderátor: Moderátoři
Nastavení gramofonu Daniel polské firmy Unitra
koupil jsem si z nostalgie stařičký (ale krásný a na svou dobu špičkový) gramofon Daniel polské firmy Unitra. Bohužel k němu nemám žádný návod. Potřebuji vědět, jak se nastavuje síla na hrot přenosky a antiskating. Poraďte někdo. Nebo prohrábněte šuplíky, jestli se Vám doma neválí návod k tomu gramci.
Dík za pomoc.
Jirka
- ta první vyžaduje hladkou desku z vinylu, bez drážek - přenoska položená hrotem na tuto desku nesmí ujíždět ani ke středu, ani ven, a to pokud možno v celém rozsahu poloměrů záznamu LP desky.
- Druhou je pokládání hrotu do drážky na různých poloměrech a sledování, kam v přenosce hrot uhne. A nastavit tak, aby "se držel" uprostřed. Je to náročnější, protože to je špatně vidět, ale jde to i tak dost přesně.
Samozřejmě nastavení antiskatingu se mění se svislou silou na hrot, takže svislé vyvážení je nutné udělat jako první.
Vyvážení přenosky a antiskating
Sendyx píše:Já mám takový pocit, že je ramínko klasicky velmi podobné ramínku Supraphon, čili vyvážení podle přenosky a antiskating od oka...
Problém je v tom, že u gramofonů je v návodu napsáno např. toto - vyvažte ramínko do "vodorovné" polohy a pak otáčejte závažím na konci ramínka, každá otáčka je 0,5 g přítlaku na hrot. Antiskating nastavte tak, že kolikrát jste otočili závažím, tak na tu "čárku" stupnice nsatavte antiskating. No jo, ale u jednoho gramce je jedna otáčka 0,5 g, u jiného třeba 1g, některý antiskating nemá stupnici atd. Tudíž návod z jednoho gramofonu nelze použít pro jiný gramofon.
Kdysi se dala koupit za směšné peníze "váha" na "vážení" přítlaku hrotu. Byl to kousek plechu - v podstatě dvojzvratná páka (dá se říct houpačka podepřená uprostřed) - na jeden konec se do důlku položila jehla a na druhý konec se pokládaly tehdy platné desetníky a pětníky. Desetník představoval 1g, pětník 0,5 g - a bylo to. Jednoduché a přesné. Bohužel dneska asi nic takového není. Nebo jo?
2. zručný technik si udělá pružinový siloměr (ocelový, dostatečně pružný drát je možné koupit jako modelářskou strunu na upoutance), ocejchuje (1ml vody=1gram, injekční stříkačka je v každé lékárně za pár korun a je to. Akorát mám pocit, že bude třeba zapojit technickou fantazii, která mladým, odchovaným plánkama z netu tak nějak chybí
Onehdá se mne ptal jeden člověk, při pohledu na můj starý handmade RC generátor s podrobnou stupnicí a HOPT převodem "kdes vzal tu stupnici, že to tak sedí"....
A s tím vážením svislé síly na hrot i s tím RC generátorem má pravdu taky. Jestli je to tím, že spousta věcí je dnes snadněji dostupná nebo kalibrovatelná a národ bastlířský v hodinách fyziky nedával pozor... nebo se takové pokusy už ani nedělají?
Někteří hlavně nemohli pochopit, že je to fakt kus plechu, polepený křídovým papírem a rysky trubičkovým perem, tuší, popis šablonou
Když jsem se o rok později dostal v práci v laborce k čítači, ani jsem nemusel moc dorovnávat.
"Průvanu!" ušklíbl se provokativně jeho společník. "Průvanu! Mně chcete povídat o průvanu! U té bedny, co o ní mluvím, bylo pryč celé jedno prkno, a ještě ke všemu na severní straně. Sedával jsem tam po večerech a studoval a sněhu mi tam vždycky naválo na půl metru! A přece jen, pane," pokračoval zjihle, "věřte si tomu nebo nevěřte, přece jen se vám klidně přiznám, že jsem v té staré bedně prožil ty nejkrásnější dny života. Jo, jo, ty staré zlaté časy!"
Tak nevím, ale řekl bych, že když nahradíme Jonese Hillem a Robinsona Sendyxem a sud piánem a bednu ZX Spectrem, jsme doma
Já se přiznám, že jsem svůj RC generátor cejchoval podle digitronového čítače a pana Lissaujouse v práci, neb i ten generátor tam vznikl, a za dva roky jsem se beztak dokopal k čítači s DDRáckými D147 a českými LQ410