Jak chranit data pred pozarem
Moderátor: Moderátoři
Jak chranit data pred pozarem
Je to pouzitelny reseni? Ten suplik se da koupit za par kacek. Jen nevim, jak je blbovzdorny po strance pripojeni, kdyby se treba vytahnul za chodu PC. Je preci jenom bez jakyhokoliv oddeleni primo na ksande k Master disku.
Nebo je naky jiny lepsi reseni pri zachovani vyse specifikovanych pozadavku? Jak jsem psal, povesit neco na USB nechce.
Diky, Jirka
- kevin_mitnick
Pokud to se zalohovanim mysli vazne, tak nejrozumnejsi je mit zalohovani automaticke a zalohu fyzicky vzdalenou z mista firmy. Pokud ale skutecne nechce zadne pripojeni pocitace na sit ven, je snad jen jedina moznost. V budove najit misto, kde je mozne vytvorit pozarne odolnou komoru (treba metr x metr velikou), do teto komory pritahnout elektriku a TP kabel a v komore nainstalovat maly externi box s HDD propojeny s pocitacem pres FTP. Automaticky zalohovaci program se pak postara o zalohovani hlavniho disku treba kazdych 8 hodin.
Celeron píše:Kamos, co ma velkou drevovyrobu, mi polozil docela zajimavou otazku, jak zaridit, kdyby mu nedejboze blafla truhlarna, aby zustaly data, co ma na PC.
Tak to je naprosto jednoduché - požár mu žádná data neukradne, data zůstanou v PC
Celeron píše:To PC je jen ma ucto a podobny firemni veci.
Když jen to, tak o nic nejde. Přece dělá měsíční uzávěrky, pravidelnou inventuru a vytištěná data jistě v šanonu bere domů do regálu, takže by přišel max. o jeden měsíc a na to se může finančák vykašlat, ale jistě by sehnal kopie všech dodavatelských faktur za poslední měsíc. Má přece velkou dřevovýrobu, takže je plátcem DPH a plátci DPH mají ze zákona povinnost si vyhovět, co se týká posledních daňových dokladů.
Celeron píše: Neni v nem nic, kudy by slo do nej neco nekalyho zatahnout, tedy ani LAN, Wifi, disketa, CD/DVD a dokonce jsou bloknuty i USBcka.
Tak ať si tam dá internet, stejně by měl při velké dřevovýrobě pravidelně komunikovat se zákazníky emailama a kontrolovat své webové stránky atd.
Potom si účetnictví může vést přímo v databázi např. na svém webu, vytisknout online fakturu zákazníkovi přimo z takového účetnictví kdekoliv a má to automaticky zálohované. K takovému účetnictví by se dostal jak v práci, tak doma.
Habesan píše:Tvůj kámoš je paranoidní.
Tech truhlaren shorelo uz cekem dost, tak co je na tom paranoidniho?
To s tim Financakem mozna nekde funguje ale pri posledni my kontrole jsem ztratil veskery iluze o nasem mistnim a hlavne urednicich v nem. Kontrola trvala 2 roky, danovy poradce mi rikal, ze to nikde nezazil, co po me chteli. A pri tom jen danova evidence. Proste komunikace z hluchym urednikem. Treba mam od nich pisemny pozadavek pod pokutou 2 mega, ze mam predlozit knihu neuskutecnenych zakazek!!! Absolutni blbost! Ac nic konkretniho nenasli, napalili me neprukazny ucetnictvi a dali pomucky. Nakonec si rekli o skoro 100 tausen. Slo to k soudu, rok se to resilo, nakonec mi museli vse vratit. Stalo me to jen ten ranec za poradce. Doufam, ze neprijdou hoodne dlouho.
To Kevinovo reseni me pripada jako temer ideal. Nakonec ten externi box s HDD by mohl byt v ty "popelce". Akorat ten kabelovy pruchod bude asi problem s realizaci ale samozatavitelny pozarni pruchodky pro kabely znam. Nemas Kevine prosim nejaky odkaz s blizsim info jak to realizovat?
Jirka
- kevin_mitnick
Celeron píše: Nakonec ten externi box s HDD by mohl byt v ty "popelce". Akorat ten kabelovy pruchod bude asi problem s realizaci ale samozatavitelny pozarni pruchodky pro kabely znam. Nemas Kevine prosim nejaky odkaz s blizsim info jak to realizovat?
Do ty "popelky" bych to rozhodne nedaval. Ty samozatavitelne pozarni pruchodky nejsou zas tak spolehlive a vrtat diru do stare popelky je pro kasare prace na celou noc... A pozarni odolnost pujde stejne do haje i s pruchodkou.
Kdyz neco podobneho realizoval kamos ve svem pneuservisu, vybetonoval v pristavbe budovy kobku 2x3 metry. Dvojite dvere se zvysenou pozarni odolnosti a mezi nimi jeste plat Nobasilu. V kobce ma krome zalohovaciho serveru a DVRka pro kamerovy system jeste i regal s archivem dulezitych dokladu, ustrednu EPSky, trezor a skrin s kalibratory a jinym drahym a jen obcas uzivanym vercajkem.
A pokud jde o ty disky, chlap tam ma neco jako tohle http://www.alza.sk/seagate-blackarmor-nas-220-4tb-d149005.htm, dvojici disku v RAID1 pripojenych k pocitacove siti pres ethernet kabel a na vsech pocitacich (pocitac kasa v prodejne, pocitac u ucetni, pocitac u nej v kanclu) jede nejaky soft od Seagate, co k tomu dostal. Umi to zalohovat v pozadi myslim po hodine, ukladat jen zmeny, protokolovat zalohy a data samozrejme sifruje...
p32 píše:Tak ať si tam dá internet, stejně by měl při velké dřevovýrobě pravidelně komunikovat se zákazníky emailama a kontrolovat své webové stránky atd.
Potom si účetnictví může vést přímo v databázi např. na svém webu, vytisknout online fakturu zákazníkovi přimo z takového účetnictví kdekoliv a má to automaticky zálohované. K takovému účetnictví by se dostal jak v práci, tak doma.
Ne kazdy chce mit cele sve ucetnictvi na webu. Ja mam takt doma dva pocitace. Na jednom delam seriozni praci, ucetnictvi a je uzpusoben i pro praci s utajenymi dokumenty (standart TEMPEST), jedina sit na kterou je trvale napojen je 220V a na ethernet sa pripojuje automaticky jen jednou za den kvuli zaloze a na druhem pocitaci pak surfuju po netu, upravuju firemni web stranky a tak podobne...
- kevin_mitnick
Celeron píše: Treba mam od nich pisemny pozadavek pod pokutou 2 mega, ze mam predlozit knihu neuskutecnenych zakazek!!!
To si snad delas srandu... Tohle snad ani nema oporu v zakone. Ty vole... Kniha neuskutecnenych zakazek.. Jiny for...
kevin_mitnick píše:Celeron píše: Treba mam od nich pisemny pozadavek pod pokutou 2 mega, ze mam predlozit knihu neuskutecnenych zakazek!!!
To si snad delas srandu... Tohle snad ani nema oporu v zakone. Ty vole... Kniha neuskutecnenych zakazek.. Jiny for...Asi si zacnu zakladat vsechny kalkulace a nabidky ktere delam a zakaznik pak veme od jineho dodavatele. Za rok to vyda na krabici od kopirky...
Chces to oscanovat a poslat? Jeste tam je vice takovych lahudek. Doufam, ze to najdu byla to kontrola 2003.
Jirka