Odrušovací člen pro LED světla
Moderátor: Moderátoři
Keďže ledky mám "denné" a ja chcem teplé, musím ich kúpiť. Tiež ma láka kúpiť modré, červené a zelené mám a namiešať to. Skôr, než budem pokračovať v špekuláciách, nepredáva sa niečo hotové? Pripomínam, je tam bajonetka. Ď
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
PEPA
Duvsan píše:Nie čítať?
Ja neviem. Je bežné skúšať farebné LEDky na gombíkovej baterke 3V a prežijú to v zdraví. Ja jaksi počítam s vnútorným odporom tých lediek, ktorý by zasuploval ten predradník.
Máš v tom hokej jak v Trenčíně - na "gombíkovce" tu LEDku nechrání její vnitřní odpor, ale vnitřní odpor té "gombíkovky" - ta prostě tolik proudu, aby LEDku upekla, JEDNODUŠE NEDÁ. Být tebou bych si sehnal trochu studijní literatury, protože s tím co máš mezi ušima TEĎ leda tak něco dokonale zprasíš...
A kutilmile - nelituju tě
A proč se používají u LED světel odrušovací členy o kterých je řeč na začátku tohoto vlákna? To když tam je nějaká PWM regulace?
Neni to neco takoveho? https://www.nxp.com/products/power-mana ... ASL150ySHN
Lepší, než vymýšlet a doplňovat nějaké filtry je správnou rozvahou předejít rušení. Nejlepší filtr rušení v autě je (z principu, díky své kapacitě a vnitřnímu odporu) akumulátor. To znamená plus napájení pro LED světla vzít z rozvaděče u akumulátoru (za pojistkou samozřejmě!) a druhý přívod (mínus) táhnout stejným dvojžilovým kablíkem od místa, kde je akumulátor ukostřen. Protože symetrické vedení (i napájecí) z principu nevyzařuje, tzn. neruší ani rušení nepřijímá... Jestli je navíc stejně blbě, jak popisuju na začátku, zapojené i rádio (zejména pokud je montované dodatečně) tak potom dát do pořádku i tento obvod. Další častá hovadina je, pokud je stínění koaxu na straně u antény pripojené na kostru (karosérii) a na rádiu je spojené s mínus přívodem napájení - to je další smyčka na rušení. Když se těmto chybám předejde, žádné dodatečné filtry není potřeba vymýšlet.
Dost mě mate ten nápis flasher - protože je to připojené na koncové světlo a flasher by měl být nějaký blikač ne?
sis2 píše:Velká část těch LED-kových zázraků pracuje v pulsním režimu s velkou střídou - aby LEDky díky velkému proudu dostatečně svítily a přitom se ale nemusely moc chladit.
No skoro správně až na trochu jiný detail.
PWM se používá proto, že tu LED nemůžu napájet libovolně nízkým proudem skrze definici Vf a taky barvy. Takže se napájí vhodně zvoleným nominálem a pokud je třeba nižší tok, který by byl na proud mimo povolený (nebo dvě intenzity), pak se zařadí PWM. Někdy dokonce PWM mění střídu na základě teploty, abys ještě svítil a LED nepřetěžoval. Pokud to vyrábí nějaký profi výrobce, musí to jít na EMC a taky si to výrobce auta jednou za čas přeměří přímo na autě se všemi dalšími systémy. TAk třeba přišli na to, že jim ve kterési škodovce rušila jednoduchá LED obryska ve dveřích.
V těch černých kostkách může být cokoliv od odporu, přes lineár až po jednoduchý DCDC. Jednoduše by typ stabilizace proudu šel zjistit pomocí měření spotřeby proudu při změnách vstupního napětí. Konkrétní obvodové řešení snad jen pitvou
Celou zadní svítilnu mám na stole, jsou v ní 3 normální žárovky(blinkr, zpětné a mlhové světlo). Pro brzdové a koncové jsou tam skupiny LED a ty jsou právě zapojené přes ty kostky. Pokud připojím na vstup té kostky napětí tak výstupní napětí u jedné z kostek prakticky kopíruje hodnotu na vstupu (sníženou o cca 1V) a příslušné LEDky svítí. Na výstupu druhé kostky je ale o cca 7V méně než na vstupu takže při 12V je to okolo 5V takže tyto LED nesvítí = problém v té kostce.
Ověřoval jsem i zda ta kostka třeba nějak neomezuje proud do LED a nejspíš neomezuje. Pokud změřím proud z "funkční" kostky do LED tak je stejný jako když připojím skupinu LED napřímo k napájení 12V.
Proč tam ty kostky jsou je mi záhadou.
(na google jsem pod označením 12V Flasher našel trochu něco jiného co vypadá jako normální relé)