Kompenzace jaloviny-pokračování
Moderátor: Moderátoři
Kompenzace jaloviny-pokračování
Zajímá mne situace,kdy by se nějakým způsobem stalo,že bude jalová jen jedna fáze a zrovna ta ,ze které se měří fázový posuv. Automatika to zaznamená a připne kondíky. Jenže je připne i k fázím,které není nutno kompenzovat.Myslím,že jedna fáze se sice dokompenzuje,ale ty dvě zbývající se překompenzují. Je moje úvaha správná nebo je to jen výplod mé fantazie?
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Poznámka: Elektoměr měří el. práci a to je činný výkon x čas W= P x t
asi máte špatně nastavenou automatickou kompenzaci, která je založena na automatickém připojování kondenzátorů v případě že, cos fí je pod stanovenou hranici (většinou se to řešilo stykačovým připínáním potřebné kapacity k rozvodné síti). Není možné, aby docházelo k tzv. překompenzování, tzn. větší kapacitní zátěži, je to stejné jako při žátěži induktivní. Tento stav je automaticky hlídán přístrojem, který se nazývá vareg, (možná dnes i jinak ?). Proto je nezbytné, aby nastavení tohoto regulátoru bylo nejen správné, ale bylo i pravidelně kontrolováno. Nastavení automatické regulace účiníku bylo předmětem ( možná již není) pravidelných kontrol rozvoden v podniku. Možná je to dnes již utopie, nebo snad ne? Předpokládám, že kompenzaci nikdo neprovádí ručním připojováním kondenzátorů.
měsíc všechny pojistky,stykače,proud všech kondensátorů.
Udělal jsem přístroj na kontrolu RQ5 /kompens.jaloviny/
Každý rok postupně všech 6 RQ5 prošlo kontrolou.RQ5 po
opravě "cvičilo" třeba měsíc na dílně než jsme ho vrátili do boje.
Kondensátorový proud byl v evidenci a bylo možno předem
najít kandidáta na výbuch.
Taky zkontroluj casovani na regulatoru, meli jsme s tim problem v provozu kde byly na trafo zapojeny vicemene jen dva 80kW motory ktere se kazdou chvili vypinaly a zapinaly s promenlivym zatizenim. Regulator se tak pri spatnem nastaveni doblbnul a vysledkam byla dost casto dodavka nevyzadane jaloviny.
- tomasjedno
- tomasjedno