Signalizase překročení dovolené rychlosti
Moderátor: Moderátoři
Signalizase překročení dovolené rychlosti
Napadlo mě impulzy z tachometru zpracovat a nějakým čítačem hlídat přetečení v čase. Bohužel na návrh něčeho takového se necítím, proto přivítám názory zkušených.
Původně jsem myslel na TTL ale třeba by bylo jednodušší řešení nějakým procesorem, ale o tom už nevím vůbec nic.
Třeba už něco takového existuje..
děkuji za názory.
Na vstup zapojit signál ze snímače rychlosti vozidla a na výstup umístit komparátor s bzučákem.
Jinak to mají i novější Oktávky přímo nastavitelné v palubním počítači.
Já používám Beltronics, funguje spolehlivě.
Bylo to někdy koncem 70tých, nebo počátkem 80tých let.
Horší je, že to nejsem schopen vymyslet. Nebyly by rady ?
děkuji
Popíšu příklad jak je to v Citroenu C3:
Omezení rychlosti je 50km/h, rozjedu se na "tolerantní" rychlost 55km/h, stisknu dlouze tlačítko (>0,6s) a tím se tato rychlost uloží do paměti (pro potvrzení pípne) a nyní se kontroluje, zda nepřekročím 55km/h, pokud ano, začne to dělat píp píp, v momentě kdy rychlost klesne pod 55km/h, pípání přestane.
Krátkým stisknutím tlačítka (<0,4s) hlídání vysoké rychlosti vypnu a nebo opět zapnu s poslední uloženou rychlostí.
Mi osobně by se to líbilo ještě trochu jinak, ono je to opravdu otravné a navíc člověk na to musí myslet, kdy zapnout, kdy vypnout.
Každopádně díky použití procesoru se dá do tohoto vnést i jistá inteligence.
- tomasjedno
Ale aby som len nekecal a načrtol svoje riešenie: veľmi tiché a jemné zapípanie, napríklad tri krát "pí pí pí". To je dostatočné na to, aby som si uvedomil že idem rýchlejšie, a nepípalo by mi to ako zmyslov zbavené. No a potom by som uvažoval nad automatickým prepínaním na základe rýchlosti jazdy: default nastavený na upozorňovanie na 50km/h
prekročím 50km/h, tri krát zapípa, a ak nespomalím pod 50km/h, tak sa prepne na upozorňovanie 90km/h, atď až po 130, a následne každé poklesnutie pod 90 km/h, nastavila by sa hladina 90 atď. Za normálnej plynulej premávky by to nijak nevyrušovalo, no a jediné menšie problémy by to malo napr. na odpočívadle na dialnici, kde by to zapípalo najprv pri prekročení 50, potom 90 v rýchlom slede za sebou.
Samozrejme, mnoho určite nebude súhlasiť nad mojím riešením, čo je správne. Len mi príjde, že najprv treba vymyslieť si filozofiu, ako to spraviť aby to bolo aj použiteľné, až potom rozmýšlať, že AKO. s pozdravom, i