Jak na olovo - odstranění z hlavně pušky

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stasek

Jak na olovo - odstranění z hlavně pušky

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den přeji, zdejší bastlírnu navštěvuje spousta chytrých lidí tak nepochybuji o tom, že někteří z nich ovládají velmi dobře i chemii. Mám problém s hlavní u pušky předovky, že mám část olova od střel nanesenou uvnitř vývrtu. Je to slaboulinká vrstvička, asi nepravidelná, ale zhoršuje výsledky střelby. Nevím, jak se ho zbavit. Vytírání a čištění mosazným kartáčem nevede ke stoprocentním výsledkům. Chtěl bych zkusit nějakou chemickou cestu, ale nikde jsem se o tom nedočetl. Získal jsem tip na peroxid vodíku, který jak jsem zkoušel, skutečně rozpouští olovo. Jenže nevím, jestli by mi taky nerozpouštěl, byť i nepatrně hlaveň. Nejsem schopen nějak dát dohromady, jak by to po chemické stránce reagovalo. Ocel s peroxidem vodíku. Nejsem samozřejmě schopen ani rovnice, jak by reagoval peroxid vodíku s olovem, ale vyzkoušeno mám, že reaguje a docela bouřlivě. Kdyby někdo poradil, byl bych rád.
EL34

#2 Příspěvek od EL34 »

nešlo by to tenoučkým ocelovým kartáčkem nebo drátkem?
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Chemicky to nevidím moc reálně. Nenapadá mne nic, co by žralo olovo a ponechalo hlaveň celou.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Olovo peroxid rozkládá - na vodu a plynný kyslík. To je veškerá reakce, která probíhá. Samo olovo je chemicky velmi inertní a odolává většině chemických látek - kyselinám i louhům. Naproti tomu ocel hlavně bude peroxidem poměrně dost napadána a bude rezivět. Olovo lze rozpustit kyselinou dusičnou, kterou ale vzhledem k materiálu hlavně už vůbec nelze doporučit. Vyleptání olova z ocelové zbraně perkusní zbraně proto příliš nepřipadá do úvahy. Jediná cesta, která by se dala použít, je ohřev na teplotu, kdy ještě nedochází ke krystalickým změnám v oceli, ale olovo při nich mění svou krystalickou strukturu (měkne a taje) - a pak ho mechanicky odstranit například zmíněným mosazným kartáčkem ve formě vytěráku. Teplota tání olova je 327,5 °C (600,6 K) - ohřát ocelovou hlaveň na tuto teplotu nebo do těsné její blízkosti (aby nános olova ztratil soudržnost a šel mechanicky odstranit jinak příliš měkkým mosazným kartáčkem) by nemělo vést k žádné její deformaci nebo jinému poškození. Finální vytření by mohlo být uděláno smotkem skleněných vláken namotaných "á la pucvol" na vytěrák - vše samozřejmě při teplotách dotyčné hlavně kolem 300°C...

A jinak - málo mažeš kule - kdybys víc mazal a dával dostatečně maštěný flastr pod kuli při ládování, neroztíralo by se Ti olovo tolik po vývrtu... K mazání je vhodný parafín nebo hovězí lůj - sádlo ne, rychle žlukne a je kyselé = napadá hlaveň...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Chemii vynechej, jedině mechanickou cestou. To ti radím jako bývalý zbrojíř jeho veličenstva. :wink:
stasek

#6 Příspěvek od stasek »

Tak to je docela zklamání, nahřívání jsem zavrhl, protože by to chtělo nahřát na určitou teplotu celý, to znamená nějakou kalící pec. Takovou možnost nemám a jinak si to netroufám. Hlavňovina přišla na 8 litrů, tak bych ji nerad zprasil. Ještě mám objednanej Brunox na zbraně, píšou o něm, že rozpouští i olovo, ale to se mně nechce moc věřit, protože je to vlastně mazivo. :cry:
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

A co ultrazvuková vana? Akorát to bude chtít nějakou průmyslovou, ty "domácí" jsou na hlaveň pušky moc malé.
stasek

#8 Příspěvek od stasek »

Tak to bych se mohl pozeptat, kde by se to v našem městečku dalo zvládnout. Možná by to ten ultrazvuk odloupal. Jinak díky za tipy. Už jsem sehnal odkaz, kde chemik popisuje, k čemu dochází při reakci olova a peroxidu vodíku.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“