Před časem jsem psal ohledně této nabíječky. Doplnil jsem schéma o hodnoty součástek a zajímalo by mě, jestli jsou správně zapojené vývody. Zdá se mě, že jsou prohozeny -BAT a TERM. Mohli by jste mi prosím poradit? Předem všem děkuji za snahu
Mám dotaz ještě ohledně vypínání tyristoru (viz předchozí schéma). Za jakých podmínek tyristor v nabíječce vypne? Zapojil jsem místo baterie rezistor 10R/10W a tyristor se nesepl, což je správné.Když jsem se dotkl vodiče pro termočlánek anody tyristoru, tak sepl. Pro zhasnutí LED a tudíž otevření T2 a tedy zároveň i T1 je potřeba přivést na bázi T1 kladné napětí. Připojil jsem tedy vodič pro termočlánek na červený vodič +Bat. Tranzistor se dle předpokladu vypl, ale tyristor nikoli. Jak se v tomto schématu dosahuje jeho vypnutí? Předem všem děkuji.
Je to již déle , co jsem měl na stole . Takže jsem vypůjčil od souseda a ejhle . On měl nab 14E a tam je na trafu 14Vst a na kontrole 4,2V , potom jsem našel starší , 60E-3 , ale ta je na 12V , 12V st na trafu . Neměl jsem aku na změření V . Ale bude to nejspíše odbočka z článku . Trand má dělič do B a po dosažení prahového napětí svede spouštěcí náboj z G . Pokud dodržíš značení na aku a na nabíječce , je vše OK , mateník pro neznalé , -AKU je na zn zem .
Dobry den.Ja by som potreboval nabit podobny typ baterie z akuvrtacky,konkretne 9,6V 2Ah.Vrtacka je starsia,nechcem nabijacku s kontrolou nabijania,chcel by som pouzit na nabijanie len trafo.Neviem hodnoty.Moj typ by bol cca 12v 200mA,doba nabijania by bola asi 10h.Mohlo by to byt? Za kazdu odpoved dakujem...