Konstrukce se zakladni deskou

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Elmater

Konstrukce se zakladni deskou

#1 Příspěvek od Elmater »

Ahoj, nevíte co se dá postavit Ze zakladní desky někde sem viděl i programator. :( 8-) :?
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

V nějakém nekonečném seriálu jsem viděl základními deskami obložené stěny jakéhosi baru. Když ja dobře vyskládáš na sebe můžeš z nich postavit věž. Jinak se pomocí základní desky zpravidla staví PC. O recyklaci je tady celé vlákno.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Zmije

#3 Příspěvek od Zmije »

Záleží na tom, jak staré jsou, skoro by se dalo tvrdit, čím starší tím lepší. Kdysi bývaly desky plné spousty celkem univerzálních IO, tak bylo možné použít třeba RTC generátory, SRAM, 74xx, generátory hodin atd.. Na moderních deskách je skoro vše integrované do chipsetu, tím jejich využitelnost k jiným účelům klesla na 0.
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

U novějších desek mě napadá jen využití měniče na nízké napětí ( http://www.danyk.wz.cz/sniz2f.html ), popřípadě na ND na jíné desky - teoreticky i něco jiného, ale to už by bylo složitější :D

Samozřejmě že ze starých desek (třeba 286 a něco okolo) jde postavit hodně věcí (třeba i ten programátor) - zvlášť když je na desce okolo stovky klasických logických obvodů, pamětí a podobných věcí :D
Yarda1

#5 Příspěvek od Yarda1 »

Slyšel jsem, že MB některé firmy používají třeba jako základ pro CNC systémy nebo jiné sestavy (když jsem to slyšel, tak mne napadlo, proč asi u našeho firemního NB kdysi v servisu "preventivně" měnili MB a ten vyměněný nám nevrátili).
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Pokud se mění cokoliv (nejen mámoprkno) "na záruku", vadné díly dostává výrobce, nikoliv zákazník. Jde o to, že v případě záručních oprav (i při preventivní výměně nebo třeba u auta při opravě "na svolávačku") se vyměněné díly podrobují zkoumání a náhrada se v rámci dodavatelsko-odběratelských smluv řeší s dodavatelem dotyčného komponentu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

A niektore diely sa opravuju, napriklad aj tie zakladne dosky.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

vadný díl dostaneš pouze tehdy, jedná-li se o opravu mimo záruční podmínky. Pokud Ti opraví notebook po záruce, vadný díl je Tvůj a máš právo jej požadovat, neboť nový jsi zaplatil v ceně opravy. To že jej odmítneš a řekneš, že si jej mají nechat, je Tvůj problém.
Pak je ještě jeden druh opravy, který se praktikoval hlavně u televizí, na název si teď nevzpomenu - např. pokud Ti odešel kanálový volič, tak ten Tvůj si nechali a dali Ti místo něj opravený jiný. Ty jsi platil jen jakousi rozdílovou částku.. Třeba se to praktikuje i u výpočetní techniky..
masar

#9 Příspěvek od masar »

Možná měl Elmater na mysli použití základní desky jako minimalizovaného PC, např. bez pevného disku s dosovou (nebo jinou, např. jen BIOS-ovou) aplikací, využívající paralelní nebo sériový port jako jednoúčelové zařízení. :wink:
Yarda1

#10 Příspěvek od Yarda1 »

Artaban001 píše:vadný díl dostaneš pouze tehdy, jedná-li se o opravu mimo záruční podmínky. ..
Tehdy to byla oprava po záruce a námi zaplacená, když jsem se ptal po tom MB, tak prý bylo řečeno, že jsme vrácení vadných dílů nepožadovali. Tehdy se jednalo o to, že nakapala zkondenzovaná voda ze stropu do klávesnice (ten NB se používal k nastavování průmyslových zařízení i v takových podmínkách) a klávesnice pak špatně fungovala - takže chyba nebyla na MB.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“