Jak velkým proudem nabíjet AKU ?
Moderátor: Moderátoři
Jak velkým proudem nabíjet AKU ?
Teď se rozhoduji mezi nabíječkami IPC-1L (max. 700 mA) a BC-450 (fixně 450mA)
A kutilmile - nelituju tě
Pokud použiješ "nekvalitní" AKU, nabiješ je proudem 0,5C maximálně tak 50x a najednou zjistíš, že vzrostl vnitřní odpor a pro foťák jsou třeba nepoužitelné.
U kvalitnější AKU si můžeš dovolit vyšší proud, avšak je dobré použít algoritmus nabíjení (d2u/dt - druhá derivace napětí), při které nabíječka ukončí nabíjení při rapidním nárůstu napětí na AKU.
No a jestli nikam nespěcháš a AKU budeš nabíjet třeba přes noc 8-10h, zvolíš tedy nižší proud a zvýšíš životnost AKU.
tak já si to pročtu. jinak ta MW8168GS zřejmě nabíjí po dvojici, to ty co z nich vybírám nabíjí každý článek zvlášť
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Já třeba nabíjím "dU/dt" (ručně hlídám na měřáku) a proud klidně i 10C, to jen pro informaci, že to článkům nevadí (nabíjím takhle už pár let, takže na životnost to vliv nemá).
IPC-1 jsem chvíli měl, funkčnost je dobrá a je i ověřená, ale "poslal jsem ji dál", protože si vystačím s "ručním" nabíjením a preferuji velkou rychlost
Niekedy sa hovorilo o nabíjacom prúde desatine kapacity článku a 14-tich hodinách. Články sú dnes už novšie, a vie sa aj, že čas nabíjania sa dá ovplyvniť aj vhodnou charasteristikou nabíjacieho prúdu(!).
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
- czatlantis
Pokud nabíjím nebo vybíjím jen jeden článek, tak je vše OK, ale jakmile jich běží víc, tak nastávají problémy
Myslíte, že když to dám na reklamaci, tak mi to vyreklamujou(Alfacomp)? Ona to není taková moc jednoduše zjistitelná závada, pokud se s tím bude nějakej jejich technik zabývat stylem dá dvě baterky, nabíjí, závada se neprojevila, nazdar...mám ju už asi rok, ale teď jsem chtěl pořádně přeměřit všechny baterky co mám a zjistil jsem ty závady. Po jedné se mi to fakt dělat nechce