Tesla S7052TS, natekla do ní voda

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

Tesla S7052TS, natekla do ní voda

#1 Příspěvek od Oldradio »

Zdravím, do tohoto televizoru Tesla S7052TS, šasi TV17, natekla při zalévání kytek voda, bohužel TV byl ve standby a odnesl to zdroj. Odešla pojistka 3,15A, tranzistor BUZ91A ve zkratu. Vyměnil jsem ho, preventivně i TDA16845, oměřil případné zkraty na sekundáru trafa zdroje a po zapnutí nastal stav, že zdroj tiše cvrlikal, chybělo napětí 5V pro zpětnou vazbu, napětí na sekundárech nabíhala asi na 2/3 uvedených hodnot ve schematu.
Pozval jsem na to kolegu, co léta opravoval spínané zdroje v monitorech a rozumí tomu líp, než já. V odporech a kondících kolem zdroje nenašel nic vadného, dokonce jsme zkusili dát zpět původní TDA a do kolektoru BUZ zapojit preventivně odpor 55 ohmů, kdyby šel do zkratu a s tímhle zapojením se zdroj začal rozbíhat, že se i rozsvítila standby ledka, jakmile naskočillo VN, tak zase spadl dolu a znovu, cca v 3 vteřinových intervalech. Neměli jsme nový optron na vyzkoušení a je podezření na trafo.
Co dál a pokud je vadné zdrojové trafo, nenašlo by se u někoho, třeba celé šasi?
mirosne

#2 Příspěvek od mirosne »

Sieťové trafo by nemalo byť vadné.Skôr pomeraj odpory a diódy.Ako to bolo dlho zaliate vodou?
Pozdravujem Vás, Miro.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Oldradio »

Odpory a diody (SMD) kolem zdroje jsou ok. Za tři dny už to bylo suché, té vody zase moc nebylo
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , asi jako už mne zde naučili , uměle zatížit zdroj a teprve potom laborovat . Při nesprávné činnosti zdroje mohlo odejít i něco dál . Nebyla loužička i jinde ? Také mne drahá polovička deptala kytkou nad TV . Po přestěhování naštěstí není nad TV regálek . :D
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“