záruka na opravu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

záruka na opravu

#1 Příspěvek od sr71 »

Není mě pořád úplně jasné, jak je to s délkou záruky na opravu, většinou se uvádí 3 měsíce. U samotné opravy, tedy práce, tomu rozumím, ale přijde mi divné, pokud např. servis bude měnit nějaký elektronický modul v ceně několika tisíc, za nový, tak na tento nový díl je záruka pouze 3měsíce ? teoreticky by měla být 2 roky ne?
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Záruka na díly je také 3 měsíce, pokud jste uzavřeli smlouvu o dílo (tedy opravu věci). V případě pouze prodeje dílu platí zákonná záruka 24 měsíců.
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

Mám takový pocit, že i na díl je 24měsíců. To bylo nějaké usnesení soudu.
Internet - metla lidstva
Philip_Fry

#4 Příspěvek od Philip_Fry »

Ale kdepak. Oprava věci je kryta záruční dobou 3 měsíce a pokud je součástí opravy dodání dílu, pak se ta záruka vztahuje i na něj. Ačkoli nic ti nebrání dát na díl jako takový záruku 24 měsíců. Ovšem je vhodné, aby toto bylo uvedeno na servisním listě i s odkazy na patřičná ustanovení Občanského zákoníku.
Ten rozsudek, který zmiňuješ, je skutečně platný a využívá toho, že není zákonem stanoven přesný obsah a forma prodejního dokladu (paragonu), takže se i servisní list považuje za prodejní doklad.
kasa

#5 Příspěvek od kasa »

Občanský zákoník nezná u smlouvy o dílo pojem "materiál". Záruka na opravu (včetně materiálu) jsou tedy 3 měsíce.
Philip_Fry

#6 Příspěvek od Philip_Fry »

kasa : Souhlas. Na druhou stranu je pravda i to, co psal rezis a to vlastně i potvrdil soud tím, že postavil servisní list na roveň k prodejnímu dokladu. Proto je určitě dobré mít na servisním listu a i následně na faktuře uvedeno, že oprava je provedena na základě smlouvy o dílo (§652 Obč. zák.) a tedy záruka na opravu je v délce tří měsíců.
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

chtěl jsem si v servisním středisku nejmenované značky koupit náhradní díl, ale protože nemám s touto značkou servisní smlouvu bylo mi řečeno, že mě díl neprodají, protože by mě na něj museli dát záruku 2 roky (což není v jejich zájmu), v případě že ho koupí jejich smluvní servis je prý záruka na díl automaticky 3 měsíce, to mě přišlo zvláštní, ale asi na tom tedy něco bude
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Dle obč. zákona je to v pořádku - 3 měsíce na opravu včetně všeho. Dával jsem 6 měsíců, ale rychle jsem to teď upravil kvůli pár exotům, tedy rovnou už u nich na 3 měsíce. Opravenka je na úrovni daňového dokladu, aby se zbytečně asi nepapírovalo, ale taky aby opraváři nemohli opravenky zašívat a nezdaňovat. :wink:

Ale jak je to při opravě když je zákazníkem firma ?
kokun

#9 Příspěvek od kokun »

Od čeho je Google - čtení "na dlouhé zimní večery" :roll:
Tady to máte i s videem 8O
Honza - kokúň

#10 Příspěvek od p32 »

Tak "nákup náhradního dílu s montáží" snad nikdo nemohl nikdy myslet jako opravu nějakého zařízení. :lol: To je stále jen nákup náhradního dílu se zárukou 24 měsíců plus montáží za nějaký poplatek. A vůbec bych se nebál dát záruku i 36 měsíců jak jsem dával dříve, ale když oni si toho lidi prostě tak nějak neváží. Když se jim to nelíbí, tak si mohou náhradní díl někde objednat, zaplatit a pak si ho mohou sami instalovat. :wink:
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Jelikož se tím neživím , tak se opravdu znovu zeptám , při výměně panelu telky za 7 litrů mám záruku fakt jen tři měsíce ?
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Ano. Ale záleží na tom jak je to napsáno. Pokud je tam psáno oprava a seznam materiálu, což bude ten panel, tak to jsou 3 měsíce. Lepší je si opravdu ten panel koupit s tou zárukou 24 měsíců a tu výměnu si zaplatit. Potom bude 3 měsíce jen na tu práci - výměnu.
jogo

#13 Příspěvek od jogo »

Mal som za to, že po oprave je na náhradný diel záruka 2 roky.. Iste som to mal z "vyšších" a viacerých zdrojov, napr. SOI a pod., ale mohli sa mýliť, prípadne zákon voľne interpretovať v prospech zákazníka.. :nevim: Nikdy som to našťastie neriešil.. ale vždy ma zaujímalo, ako by sa riešil problém vo "vzduchovej medzere", keď servis či živnostník kúpi k oprave materiál (a to ešte nehovorím o materiáli na sklad!), medzi kúpou materiálu a vyzdvihnutím aparátu z opravy vznikne časový posun (v lepšom prípade napr. týždeň) a materiál sa pokazí necelý týždeň pred vypršaním 2ročnej záruky danej servisom.. Ten posledný týždeň záruky na materiál by v podstate záruku na materiál musel na svoje plecia preniesť servis, živnostník, čo vidím ako nemysliteľné a neviem či by zákon mohol niekoho takto uviesť do stavu núdze.. Naproti tomu sa mi zdá zvláštne, až neuveriteľné, že niekto dostane na drahý panel (či motor v aute, jachte, či rakete) záruku 3 mesiace..
rezis

#14 Příspěvek od rezis »

No právě po nás ve firmě taky šli že pokud je díl jednou vypsán v dokladu tak je na něj 24měsíců.
Internet - metla lidstva
jogo

#15 Příspěvek od jogo »

A ak bol pri oprave použitý, uvedený na doklade byť musí, ako aj jeho množstvo a cena..
Zato tam nemusí byť uvedené, od koho som ho kúpil, ani kedy (to ak by mala 2r. záruka platiť od jeho zakúpenia..).
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“