p32 : Souhlas se vším, krom šesti měsíců na použité zboží. Máš k tomu nějaký relevantní odkaz? Já se totiž před nějakou dobou pokoušel něco k této tématice najít a nepodařilo se mi to (myslím něco skutečně důvěryhodného). Ale třeba jsem jen blbě hledal, tak bych si rád doplnil znalosti
záruka na opravu
Moderátor: Moderátoři
- Philip_Fry
p32 : Souhlas se vším, krom šesti měsíců na použité zboží. Máš k tomu nějaký relevantní odkaz? Já se totiž před nějakou dobou pokoušel něco k této tématice najít a nepodařilo se mi to (myslím něco skutečně důvěryhodného). Ale třeba jsem jen blbě hledal, tak bych si rád doplnil znalosti
Na těch 6 měsíců jsem si fakt vzpoměl až při tom psaní. Vím, že to tak bylo, ale to byla ještě doba, kdy záruka na nové zboží byla 12 měsíců a na bazarové jen 6 měsíců. Jak je to doopravdy teď, to by se muselo najít a je možné, že jak tehdy bylo na opravu 6 měsíců, tak to spadlo také na ty 3 měsíce. Ale možná to mám s něčim popletené. Zkusím to někde najít.
- Philip_Fry
http://www.sbirkazakonu.info/obcansky-z ... o-o-v.html
§ 654(1) Záruční doba je tři měsíce, není-li sjednána nebo zvláštními předpisy stanovena jinak; u stavebních prací je záruční doba nejméně osmnáct měsíců.
(2) Jestliže účelem opravy nebo úpravy je, aby věc mohla být i nadále po delší dobu užívána, stanoví zvláštní předpisy pro opravu nebo úpravu věci záruční dobu delší než tři měsíce, nebylo-li sjednáno jinak. Záruční doba přesahující tři měsíce se může týkat i jen některé součástky. Zhotovitel je povinen vydat objednateli záruční list s vyznačením záruční doby.
(3) Prohlášením v záručním listě vydaném objednateli může zhotovitel poskytnout záruku přesahující rozsah záruky stanovené v tomto zákoně. V záručním listě určí zhotovitel podmínky a rozsah této záruky.
Takových vychcánků už bylo, že se to nepouštělo atd. a pak při rozdělání zařízení před zákazníkem a ukázka nějakého pokusu o opravu se zadělaným tišťákem mleli, že oni né atd. Stačilo ukázat na obrazovce fotku po opravě tehdy a tehdy a pak z nich vylezlo, že kluk se něco pokoušel atd. Ani jim nějak nepřijde, že předtím lhali, že tam nikdo nelezl.
V takových případech hned dělám kalkulaci na místě a vytahuji ceník pro přípravu před opravou - očištění, vyčištění a začištění. Sečtu to s přirážkou a buď že to chtějí nebo ať jdou jinam, že nebudu ze svého dotovat další práce.