Na co spolehlive zalohovat
Moderátor: Moderátoři
Na co spolehlive zalohovat
Jirka
- Philip_Fry
Co bys pouzil ty na zalohu? Taky kombinaci HDD a DVD?
Jirka
K těm original kazetám ještě opatři patřičný hw, abys pak neselhal na zpuchřelých kladkách jediný svhs mechaniky.
Ale s časem se někdy dokumentární hodnota relativizuje, to člověk občas vidí na různých pozůstalostech, které měly pro majitele šílenou hodnotu ale příbuzné zajímá něco úplně jiného
To Crifodo: Neboj, tu SVHS videokameru mam stale funkcni a v zaloze je skoro nepouzivany Panasonic NV-HS1000. Moc lepsich SVHS videi asi na nasem trhu nebylo, mozna dokonce zadny.
S tou hodnotou dokumentu mas samozrejme pravdu. Umrit se tedy zrovna nechystam, i kdyz nedavno jsem zase nebyl tal moc daleko od teto moznosti....
Jirka
Dost často se pozůstalost jeví dědicům bezcená, a někomu jinému ne, třeba poštovní známky.
K tomu samozřejmě udržuji původní analogové záznamy a přístroje. VHS video u nás (vzhledem k množství kazet) jako přehrávač stále žije spolu s DVD. Kazety s cennými záznamy jsou uloženy v ochranných obalech, přetočené na začátek, nastojato plnou cívkou dolů. Dvakrát do roka je převíjím. Stroj však zapínám jen když si ho chci pustit a hned potom ho zase odpojím ze všech stran kvůli poškození přepětím. Mám celkem dobrý stroj JVC-HR-S 9500 (S-VHS). Slouží mi BEZ PORUCHY 12. ROK. Preventivně jsem vyměnil ellyty ve zdroji, řemínek a přitlačnou kladku, další 2 řemínky a kladky v šuplíku. Vyčistil a přemazal jsem i mechaniku, pravidelně čistím hlavy Isopropylenem. K tomu mám ještě dvě jiná S-VHS videa, stolní video Hi8 od Sony, dva kazetové tapedecky od Technicse a přehrávání pásků, nahraných čtvrtstopě a mono, to jistí dva zrenovované Sonety B3 s upravenými snímacími zesilovači na křemíkové tranzistory (samozřejmě kvůli šumu) a krabice náhradních elektronek ECC83, ECL82 a EZ80, ve svých krabičkách s cedulkami s naměřenými hodnotami na P508.
Takže u nás doma se nenahraditelné záznamy snad jen tak neztratí.
- Gringo_Joe