Namísto 9V baterky 3x Li-xx
Moderátor: Moderátoři
Namísto 9V baterky 3x Li-xx
chápu, že každý přístroj je jiný, ale jestli nemáte někdo aspoň nějakej odhad.
Případně jestli se takovéto baterie někde prodávaj, nejlépe s ochranou proti podvybití- našel sem akorát todle
http://hugebattery.en.made-in-china.com ... ttery.html
Např. mam multimetr kterej žere 23mA, a nemá automatický vypnutí, takže když ho necham omylem zaplej přes noc tak je baterka v řiti a vycucá ji prakticky do 0V.
nabíjecí ni-mh bych se bál použít aby kvůli přepólování jednoho článku neodešly po pár cyklech do věčných lovišť,navíc mají většinou nízké napětí -6-7článkové a 8mi článkových je jako šafránu.
- czatlantis
Jinak i ty nimh vydrží párkrát vybití do 0V. U li-X by to znamenalo okamžitou smrt.
EDIT: jinak co jsem se rychle kouknul na 9,6V 9V baterky, tak třeba na ebayi
http://www.ebay.com/itm/Powerex-Imedion ... 35b0bcdef6
Značka dobrá, malý samovybíjení, jen cena není zrovna nijak super. Ale fungovat by to mohlo dobře (pokud opravdu pořebuješ to vyšší napětí)
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
V případě toho měřáku by se asi daly použít 3 li-ION, ale těžko říct, kde takové sehnat. Nejjednodušší je podle mě Ni-MH (nebo obyčejná ZnCl) a k tomu ta dodatečná automatika.
- czatlantis
- czatlantis
AmarokCZ píše:Já na tvůj problém s vybíjením přes noc šel mazaně - dodatečnou automatikou vypínání
V případě toho měřáku by se asi daly použít 3 li-ION, ale těžko říct, kde takové sehnat. Nejjednodušší je podle mě Ni-MH (nebo obyčejná ZnCl) a k tomu ta dodatečná automatika.
ten časovač tam asi nacpu
maly li-ion se daj sehnat na hobbycity.com, nebo někde v modelářství či prodejně rc vrtulníčků, trochu sem upravil -dodělal stabilizaci napětí na cca 8,8-9,6V podle napětí baterky a pod 8,5 se odpojí
http://www.zajic.cz/odpojovac/odpojovac.htm tu verzi s tranzistorem - zatim na nepájivym kontaktíim poli, jenže kdyz to chci mit připíchlý na malý baterce tak musí bejt i malej odběr, mě se povedlo 4uA-, jenže problém je že zenerky jaksi při takovejch proudech moc nezenerkujou, takže abych udělal nějakou takže udělat nějakou smd verzi bez trimrů , nejlépe co by se vlezlo do těla 9V baterky by moh bejt docela problém
případně použít 3x chráněné lion AAA + LDO
Edit:nějak sem si to posobě nepřečet:)
AmarokCZ píše:Místo Zajícova odpojovače tam dej MM1414, ten je na to přímo stavěn.
EDIT: pokud tam budeš cpát ten časovač, tak už Li-ION nemá moc smysl, ne? Nebo si hodně pomůžeš co se týče kapacity?
ma - kvuli pouziti nabijeci baterky, precejen kdyz by v tom baterka nenabijeci vydrzela pouze cca 10-20 h provozu
Inak v niektorom amaru rok spet alebo tento niekto take neco riesil lipolkou z modelu mala 4 vyvody jedne na napajanie, a druhe silove na nabijanie + vstavanu elektroniku neviem ci aj odpajala pri poklese ale určite zabezpecovala nabijanie. treba pohladat.
ikdyž otázkou je jak moc hrozí ono zničení přepólováním, když 8mi článek nicd v RC autě určitě 100 cyklů přežil a auto žádnou ochranou elektroniku nemělo a jezdil sem s nim do doby než se ani nehlo
- czatlantis
To co tady píšete s těma li-ion a hromadou elektroniky...jako je pravda, že jsme na bastlírně, ale někdy je jednodušší, levnější a spolehlivější koupit nějaký hotový řešení. Jediný v čem by měl li-x výhodu by byla o něco větší kapacita, ale to je myslím u 9V baterky celkem bezvýznamný
Nevymýšlejte zbytečnosti, kupte si buď 9,6V nebo 8,4V IMEDION na ebayi, má to navíc oproti nomrálním nimh malý samovybíjení (píšou že zůstane nějak 80% po roce) a je to vyřešený.