Cívka dává 15v-80v(dle otáček). Jak stabilizovat na cca 14V?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lleass

Cívka dává 15v-80v(dle otáček). Jak stabilizovat na cca 14V?

#1 Příspěvek od lleass »

Dotaz. Potřebuji poradit. Mám lodní závěsný motor o výkonu 8hp. Zakoupil jsem do něj "světelnou" cívku - stator kolem kterého rotuje rotor-permanentní magnet - (cívka umožnující připojení 12v spotřebiče/dobíjení baterie za běhu motoru) ale při zvyšujících se otáčkách se zvyšuje i napětí a to až na 80v. Na volnoběh to dává 15v. Co se týče proudu tak jsem se dočetl,že to má dávat až 6A ikdyž myslím, že to bude dávat více. Potřebuji to stabilizovat na dobíjecí napětí cca 13,5-14,5Volt...? Nějaké návrhy,schémata a popřípadě rozpis součástek? Budu velice vděčný. Nevím si s tím problémem rady a už jsem zkusil řadu odborníků kteří nad tím kroutili hlavou. lleass@seznam.cz prosím o případné odpovědi také mailem.
lleass

#2 Příspěvek od lleass »

Dal by se případně použít stabilizátor pevného napětí
LT 1084-12 CP 5 A 12 V ?

Parametry:
Splňuje RoHS: Ano
Stabilizace zátěže: 0,01 %
Pouzdro: TO 247
Stabilizované napětí: 0,015 %
Iout: 5,0 A
Rozdíl vstupního / výstupního napětí: 1 V
Typ: LT 1084-12 CP
Provedení: Low Drop 12 V/5 A

Co by jsem k tomu případně potřeboval aby jsem mohl dobíjet baterii ? Připomínám, že vstupní napětí je variabilní od 15 do 80v a záleží na otáčkách motoru. Takže stabilizátor bude dostávat pořádný čočky s ohledem na otáčky motoru. :-)
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Stále připojený akumulátor 12 V by to mohl ustabilizovat sám. Pokud tam není jiná elektronika (mimo usměrňovače), tak se s tím asi počítá. Už jen hlídat přebíjení. :(
lleass

#4 Příspěvek od lleass »

Děkuji za bleskovou reakci ale přeci 12v akumulátor nemůžu nabíjet až 80Volty :-O Tu cívku jsme dokoupil zvlášť a nejspíš je k tomu ještě zapotřebí nějaký stabilizátor ale ten v nabídce nemají.

Takže jiný návrh ? Co ten stabilizátor 12v / 5A co jsem ho výše popsal ?
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

lleass píše:Děkuji za bleskovou reakci ale přeci 12v akumulátor nemůžu nabíjet až 80Volty :-O

Ale ono tam nebude 80V, to jsi tam naměřil naprázdno, když to zatížíš nabíjecím proudem baterie, tak to napětí spadne.
Bernard

#6 Příspěvek od Bernard »

Když už stabilizátor, tak paralelní. Tak se to dělá i u malých motocyklů, co ani baterku nemají.
renda15

#7 Příspěvek od renda15 »

Koukni na vape.cz , lze objednat regulátor 12V, je to voděodolné, proudoodolné a blbuodolné, je tam vyřešno usměrnění i regulace. Toto by ale měl dodat tvůj dodavatel cívky. Zřejmě se počítá s tím, že tam zapojíš žárovku a ono se to ustabilizuje samo viz např. osvětlení u Babety.
passion

#8 Příspěvek od passion »

Bude to asi princíp nabíjania z niektorých motoriek. Z alternátora, ktorý sa nereguluje, ide tiež 15 až 80V. Na "stabilizáciu" sa používa riadený polovodičový mostík. Niečo takéto:
MALAGUTI regulátor napätia
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Zkus pohledat, čemu se říká "zkratový (balastní) regulátor" nebo taky "paralelní regulátor" - používá se to právě pro tyhle generátory, které nemají regulovatelné buzení, ale pracují s (levnějšími) permanentními magnety. Vinutí je navržené tak, že je schopné dodat nominální napětí při nominálním (maximálním dovoleném) proudu - pak je na jeho vnitřním odporu právě takový úbytek napětí, že výstupní napětí je rovné nominálnímu. Naprázdno bez zátěže samozřejmě napětí vyletí kamsi - je proto u těchto generátorů vysloveně upozorňováno, že se bez zatížení nemají provozovat. Je potřeba je zatížit natolik, aby dodávaly bez ohledu na odběr užitečnou zátěží stále stejné napětí - neboli aby jimi tekl bez ohledu na proud odebíraný do zátěže stále maximální proud, na který jsou navržené. Řešením je krabička, která se připojí paralelně k výstupu z generátoru a která se musí mohutně chladit, protože funguje jako velmi výkonná "zenerova dioda" - musí se navrhovat právě na ten maximální výkon poskytovaný generátorem, aby dokázala požrat veškerý nadbytečný výkon, který generátor produkuje a tím ho dokázala zatížit natolik, aby se "umravnil" a poskytoval požadované napětí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lleass

#10 Příspěvek od lleass »

A který konkrétně mi z jejich www doporučíš? Může být raději i se stabilizátorem a na větší proud. Vůbec tam nikde neuvádějí kolik ampér to zvládne.

renda15 píše:Koukni na vape.cz , lze objednat regulátor 12V, je to voděodolné, proudoodolné a blbuodolné, je tam vyřešno usměrnění i regulace. Toto by ale měl dodat tvůj dodavatel cívky. Zřejmě se počítá s tím, že tam zapojíš žárovku a ono se to ustabilizuje samo viz např. osvětlení u Babety.
jandu

#11 Příspěvek od jandu »

Ak to máš na nabíjanie aku, tak to jednoducho urob na prúdové obmädzenie - budeš nabíjať s charakteristikou I.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
lleass

#12 Příspěvek od lleass »

A ještě někde čtu, že ty vape regulátory se nedají provozovat na prázdno, že musí mít alespoň minimální odběr viz článek.

"Vape regl typu R64(7V) a R30-1(14V) nelze provozovat bez baterky jen tak naprázdno!!! (ostatně to bude platit i pro další typy reglů od Vape)
A nepomůže tomu ani kondenzátor!! Je potřeba aby byl z reglu nepatrný odběr, pak už nepojede naprázdno (dle laborování vyhoví 3W žárovka). Takže pro provoz bez baterie a naprázdno je potřeba místo akumulátoru vložit RC článek - odpor 68ohmů (žárovku nepovažuju za spolehlivou) nám u 12V verze vytvoří odběr cca 0,22A a kondíkem kolem 2200uF a více se provede vyhlazení. Odpor je potřeba koupit aspoň 10W je na něm skoro 4W tepelná ztráta a hřeje se!"
p32

#13 Příspěvek od p32 »

No, já bych tam vrazil regulátor napětí např. pro alternátor do nějaké škodovky (za pár korun) a dal bych tam tu baterku trvale. Prostě jak v autě.
lleass

#14 Příspěvek od lleass »

Spíše si myslím že ty VAPE regulátory co tu zmínil renda15 jsou asi nejednodušší a nejschůdnější cestou pro mne jakožto ne až tak zkušeného elektronika :-) Takže kdo mrkne na ty VAPE regulátory a poradí jaký by byl pro mé účely nejlepší ? Potřebuji nějaký s usměrněním, aby se dala dobíjet baterie, aby pobíral 15 až 80v vstup, jedná se o cívku kolem které rotují různou rychlostí (dle otáček) stálé magnety...
renda15

#15 Příspěvek od renda15 »

p32 píše:No, já bych tam vrazil regulátor napětí např. pro alternátor do nějaké škodovky (za pár korun) a dal bych tam tu baterku trvale. Prostě jak v autě.

To by chodilo asi dost těžko, alternátor v autě se reguluje buzením, tento typ se reguluje na výkonové straně, takže to by nešlo.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“