Rozšírenie PC o tretí HDD (šuflík)
Moderátor: Moderátoři
Rozšírenie PC o tretí HDD (šuflík)
v PC mám 2 HDD IDE, 1. pôvodný rozdelený na C system a D data, na 2.om, doplnenom, mám len data. V princípe sa budem snažiť dodržiavať mi tu poradené: 1.disk systém 2. disk data.
Aby som si zbytočne "nezaprasil" tieto disky, chcel by som do pc vbudovať šuflík na 3.tí HDD - vyberateľný, používaný na rôzne pokusy - skúšanie inštalácií programov, vsunutie neznámeho disku, zálohy, ďaľšie data a pod. Toľko princíp, naviem či je vôbec správny.
Napájanie, odpájanie diskov:
Pod šuflíkom v útrobách pc (výškovo tesne pod ním, dosažiteľne vsunutím prstov do vnútra rámčeku práve vybraného HDD-isku, teda napr. 5cm vsunuté dnu) by som mal dva vypínače, každý pre jeden HDD a vypínali by napájanie (12V a 5V) pre jednotlivé HDD vo vnútri PC. Tým by som docielil, že pred vsunutím šuflíka by som navolil, ktorý HDD má byť aktívny: prvý, druhý, alebo vypnutím oboch len vsunutý tretí, prípadne inú kombináciu. Umiestnením vypínačov práve vo vnútri rámčeka by totiž mohol zafungovať nápomocný psychologický aspekt, že do idúceho pc sa prsty nepichajú, teda ako aká-taká ochrana, proti vyp/zap. diskov počas prevádzky PC. Pôvodne som mienil dať do zadnej časti rámčeka tlačítko, ktoré by mi vsunutím šuflíka vyplo 1. disk. Jednako by však hrozilo vypnutie disku vsunutím počas prevádzky, ale tiež by sa niekedy zišiel odpojiť aj 2.-hý disk datový, prípadne iná kombinácia.
Uvažujem takto laicky, možno zložito a sa to všetko realizuje inak a jednoduchšie. Alebo nijako.
Ak by to bolo nejako priechodné, neviem ako pripojiť 3. šuflík na IDE kábel, teda fyzicky do PC. Taktiež ako použiť jumper Master, Slave.. Na druhom IDE kábli mám 2xDVD mech. Ako by to bolo možné zrealizovať?
Ak však zakážem používať pôvodný hlavný HDD s C-čkom (OS), ako to celé spustím?
Šuflík s rámčekom mám original.