Externí nabíjení solárních lampiček

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kamil1

Externí nabíjení solárních lampiček

#1 Příspěvek od kamil1 »

Zdravím, mám jako laik velkou prosbu. Na mini zahradě 10x10m mám okolo 4 solární lampičky. Bohužel většina je ve stínu,a protože zapínají brzy, svítí krátce. Každá má 1x LED 0,075W a v sobě nabíjecí článek 1,2V Ni-Mh 600mAH. Když teďka kopu v zemi zavlažování, tak jsem si říkal, jestli by se jim nedalo nějak pomoct externím solárním článkem, buď na přímo, nebo mám volnou autobaterii 72Ah, nejdřív do ní a od ní pak k jednotlivým lampičkám. Chci to vést v zemi a každou lampičku provrtat. Taky by mne zajímalo jestli by to šlo zkombinovat s jejich solárními panýlky, nebo je odpojit a jestli bych potřeboval k tomuto externímu dobíjení zvlášť solární regulátor, nebo stačil ten co mají v sobě ony(chci, aby spínaly tak jako teď jen v noci, využít jejich fotosnímač). Tady je ten zamýšlený panel, případně regulace, jestli bude podle Vás nutná: http://wifi.aspa.cz/fotovoltaicky-solar ... wp-z98815/
http://wifi.aspa.cz/solarni-regulator-c ... a-z104095/
Honza_dy

#2 Příspěvek od Honza_dy »

Prosímtě kup si sadu s externím panelem (vypadá podobně jako tato) a nevymýšlej hovadiny. Projdi si různé bau bau obchody, teď na podzim se jich budou chtít zbavit, tak je dají za nižší cenu.

Edit: Zde je lepší příklad
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

kamil1 píše:Zdravím, mám jako laik velkou prosbu.
... jestli bych potřeboval k tomuto externímu dobíjení zvlášť solární regulátor, nebo stačil ten co mají v sobě ony(chci, aby spínaly tak jako teď jen v noci, využít jejich fotosnímač). ...

Smolíček, žádná z produkčních solárních zahradních bludiček nemá speciální oddělený fotospínač - jejich elektronika je zapojená tak, že pokud je solární článek osvětlený a dodává proud, nabíjí se jím vložený akumulátor, zatímco LEDka je odpojená. Při zastínění solárního článku se nabíjení zastaví a elektronický spínač se překlopí - k akumulátoru připojí LEDku. Vše je tedy řízeno přímo výstupním napětím toho solárního panýlku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
fery66

#4 Příspěvek od fery66 »

Pred pár rokmi som kúpil na skúšku takú "lepšiu" solárnu lampičku a tá má ako "súmrakový" spínač fotoodpor.
Tieto solárne "bludičky" sú väčšinou nič moc a po 1-2 sezónach ich zničí UV. Ja som všetko osvetlenie záhrady riešil radšej lampami na 230V, môžem ich ovládať (aj stmievať) buď vypínačom na dome, automaticky súmrakovým spínačom alebo DO.
kevin_mitnick

#5 Příspěvek od kevin_mitnick »

Kdyz uz chces tahat draty, nebylo by lepsi se na ten panylek s elektronikou a bludicku v samotne lampe vykaslat a dat tam poradnou LED (treba 1W) s tim, ze spinani po setmeni bude delat jen jedna elektronika umistena u toho vetsiho panelu a akumulatoru??
kamil1

#6 Příspěvek od kamil1 »

Díky všem za rady, už je vyřešeno. Nakonec jsem se taky přiklonil k externímu napájení 12V. Měl jsem pohledné lampičky z imitace betonu, tak jsem je provrtal, kompletně vyjmul vše na solár, solární panýlek zůstal odšmiknutý. Natáhnul po zahradě pod zemí v trubce trojlinku na 12V s přípojnými body paralelně na každou lampičku. Jedna kostra a dvě plus na kabelu. Do každé lampičky jsem dal dva LED pásky o 5cm 3 diodách modré a bílé barvy. K tomu trafo na 12V+externí šerosnímač, který umožňuje regulovat mimo automatiky i hodinově dobu svitu. Pod něj jsem umístil na každou větev diod samostatný vypínač, takže mohou svítit jednotlivé barvy i mix a potenciometr do 2 kilo na útlum svitu. K tomu jsem využil původní vypínače v lampičkách, takže jdou i jednotlivě vypínat. Vypadá to suprově a nemusíte kupovat drahé lampičky na 12V z baumarktů. Jdou sice sehnat levnější, ale trochu ucházející z imitace kamene podobné těm co mám já stojí v hornbachu asi 1500,-. Takže lampičky teď dokážou dotvářet fajn atmosféru na zahradě nebo svítit jako plnohodnotné světlo. Minimální odběr.Na zimu jdou vyjmout.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“