Osciloskop, vypínat nebo nechat zapnutej?

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Superpavel

Osciloskop, vypínat nebo nechat zapnutej?

#1 Příspěvek od Superpavel »

Čau mám novej osciloskop analogovej dvoukanálovej.Potřebuju se zeptat jak bude mít delší životnost. Když ho budu po každým měření vypínat nebo když ho nechám zapnutej. Třeba když budu měřit po měření to vypnu pak si vspomenu že budu měřit a zas to zapnu. Vypínal bych to ve snaze ušetřit luminofor a katodu obrazovky.
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Mám dojem, že tomu osciloskopu se bude moc líbit, když ho budeš neustále vypínat a zapínat. A pokud ti jde o šetření obrazovky, tak co třeba zkusit ubrat jas na minimum v době, kdy neměříš? Ale je fakt, že osciloskopické obrazovky jsou pro mě velká neznámá, tak možná kecám :)
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

No,to záleží taky na tom jaké budou prodlevy mezi jednotlivými měřeními. Pokud víš,že další měření provedeš za půl hodiny ,tak je lepší oscík vypnout,pokud jsou prodlevy pár minut,tak ubírej jas.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Kolik toho naměříš? Už jsi viděl osciloskop s vypálenou obrazovkou ? Já tedy ne. V práci osciloskop zapínám tak dvakrát denně (Tektronix), doma tak jednou týdně (stará Tesla), oba dost hřejí, v tom Tektronixu navíc běží ventilátor, což mě štve, proto vypínám často. Zatím cca po 8mi letech s Teslou a 6ti letech s Tektronixem vše bez problémů. Oba osciloskopy jsou už pěkně staré, moje doba používání je jen zlomek jejich věku.
Michal
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Právě proto , že mám staré svazové stroje , tak je raději vypínám , aby nebyly vnitřnosti teplem namáhané .
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Doma mam pametovej 100 megovej analog oscilo od Packardu. Je koupenej 1979-80. 12 roku behal tak 2-3 hodiny denne. Pak pocetku rozehnali a ja Packarda zprivatizoval. Ted beha tak 1-2 hodiny tydne. Nikdy na nem nic neodeslo, vse chodi jak u novyho, obrazovka naprosto v pohode. Jednou mi spadl ze zidle, vydrzel, jen jedna sonda se utrhla za delicem 1:10. Je to az s podivem, ze to maka bez jakyhokoliv problemu pres 30 let. A neni to zadna vyjimka, logicky analyzator od Schlumbergra je stejne starej, sice toho zdaleka nenabehal tolik jak Packard ale pri ty jeho vnitrni slozitosti (par set brouku) taky bez zavady pres 30 let. Dnesni cinsky verky jsou uschly za 2-4 roky. To je poradnej rozdil....
Jirka
kyori

#7 Příspěvek od kyori »

nojo, to je starej dobrej Packard, to kdyby ti spadnul ze židle novej moderní činčin, tak bude hned v Pánu.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

Zaky píše: Už jsi viděl osciloskop s vypálenou obrazovkou ? Já tedy ne.
Michal

Já tedy ano. Nejěastěji slabá emise nebo vypálená stopa na obrazovce. Určitě neškodí stáhnout jas.
jogo

#9 Příspěvek od jogo »

Možno aj Ty myslíš na servisné osciloskopy - servisák ho ráno zapol, večer vypol. Keby ho náhodou potreboval.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jef111 »

Já už teda viděl hodně vypálených obrazovek na skopech, nejvíc jich bylo ve škole kde to každej vůl tavil naplno. Ale spíš než vypínat bych doporučil ztlumit jas když neměřím a skop nechat zaplej. Já ho zapínám jen když potřebuju, pak ho do konce bastlení nechávám zaplej pokud vím že ho budu ještě potřebovat. Zapínat ráno kdybych ho náhodou potřeboval mi přijde jako kravina.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
oravan

#11 Příspěvek od oravan »

stači prepnut časovku a je to aby sa nevypalila stopa
fredis

#12 Příspěvek od fredis »

Myslíš že si na to Jeff po 2 letech vzpomene? :lol:
p32

#13 Příspěvek od p32 »

Doporučuji autorovi vždy vypínat. Má docela velkej dojem při takovém dotazu, že do druhého měření by se mohla vypálit celá obrazovka.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“