Sencor DVD DSV-6101, nejde zdroj

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Sencor DVD DSV-6101, nejde zdroj

#1 Příspěvek od Celeron »

Odesel mi po asi 3 letech provozu zdroj u tohodle prehravace. Pisti vysokym ale slysitelnym tonem, napeti na vystupu zadny. Servisak mi rikal, ze je to typicka zavada ale dal jsem z neho nic nevyrazil. Elyty nafoukly nejsou. Nevite nekdo o co se jedna? Nejaka dokumentace by nahodou nebyla?
Diky
Jirka
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

A ty elyty jsi i nějak měřil nebo je jen prohlížíš? A co jiné věci - nějaké studené spoje atd? Co je to vůbec za zdroj, to je ten s TNY268?
pepe363

#3 Příspěvek od pepe363 »

Osobně bych měřil, kam až napětí ze sítě dojde. To pískání způsobuje cívka v trafu. Na výstupu trafa napětí je?
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

to Philip_Fry: Jo, je to pulzak s 268. Samostatna deska asi 130 x 70 mm. Na vystupu to ma dva konektory, jeden "klasicky napeti AT" tedy 3V3, 5V, +12V, -12V. Na druhym je -24V a F+ a F-. Zadna soucastka neni viditelne poskozena ani nema znamky prilisnyho ohrati, mozna krome jedny diody na delsich vyvodech. Ta je ale dobra. No asi zacnu tahat a premerovat elyty, pak diody. Tranzistor tam zadnej neni. Pojistka byla neprerusena, takze zadnej pruraz tam asi nebyl. Hlavne aby to nebylo nekde dal na procesorovy desce tam by asi vzhledem k cene nebylo co opravovat....

Jirka
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem nasel zavadu v pulznim zdroji DVD Sencor. V 5V sekci byl bez kapacity 1G elyt za diodou na sekundaru pulzniho trafa. Z neho slo napeti pres tlumivku na dalsi elyt 100u. Odtud se bere napeti pro optoclen, co ridi TNY268 v primarni casti. No a z toho "zubatyho" napeti na vystupu 5V sekce cely zdroj nejak kmital, coz byl ten popsany akusticky projev. Procesorova deska tohle kmitani vsech napajecich napeti kupodivu vydrzela a tak je DVD zase funkcni.
Jirka
Philip_Fry

#6 Příspěvek od Philip_Fry »

Jj elyty v 5V větvi jsou známé a dobře fungující kurvítko u Sencora. V tvém případě je "pěkné", že to došlo až tak daleko, že na sekundáru nebylo žádné napětí, obvykle se ten vadný elyt projevuje tak, že zdroj sice jede, ale v 5V větvi je o pár desetin V menší napětí.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem zjistil, ze 3,3V vetev mela zadelano na podobnej problem jako 5V. Co ty elyty v Sencorackym pulzaku odvari? Teplota asi ne. Vypada to, ze tam jsou obycejny nejlevnejsi elyty. Nemely by tam byt spis nejaky lepsi pro pulzni pouziti? Kdosi me doporucil dat dva polovicni kapacity paralelne. Teoreticky si dovedu predstavit nejaky duvody, proc by to mohlo pomoci ale ze to bude zasadni, moc neverim.
Jirka
dj_rizek

#8 Příspěvek od dj_rizek »

To ze piska zdroj u Sencorackyho DVD neni zavada ale vlastnost,jejich zdroje piskaj i jako novy.
Kondiky jsou taky kapitola sama o sobe ani nevim kolikrat jsem uz tyhle zdroje opravoval a presne co ty,kondiky pohledove OK a kapacita zadna.
Jestli by pomohly 2 kondiky polovicni kapacity je otazkou ale to uz mozna radsi 2 stejny kapacity jako puvodni ,ono 1000u na 5V vetev neni zase zadnej slagr.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “