Tesla (Orava) Color 445

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
miroja

Re: COLOR 445

#16 Příspěvek od miroja »

jamesn píše:Tak sem připojil žárovku a svítí v rytmu mačkání tlačítek na ovladači..Jo a je tam jen 10V...Tak další rady??? :P

Nepises kolko si nameral na vystupe zdroja pre RKS ked si tam mal ziarovku. Ak tam nie je okolo 120V a ostatne napatia tiez nie su podla schemy, hladaj chybu v zdroji. Ak su vystupne napatia OK, tak uz Ti nezostava nic ine, len skusit suciasky okolo VN trafa (kondiky, diody) pripadne vymenit VN trafo.
juca

#17 Příspěvek od juca »

Tak podla tohto mas makky zdroj. Vymen v primari dva elity 1/100 a 47/25 mozes dat aj 100/25 a skontroluj C114 a studaky.
juca
jamesn
Kontaktovat uživatele:

Color 445

#18 Příspěvek od jamesn »

Tak jsem vyměnil kondiky a žárovka už svítí naplno,ale dost hlasitě to brní!!!Při připojení vychylovaček po zadní straně obrazovky to na povrchu jiskří s notným zvukovým efektem :D ....Čím to může být??? Díky
Návštěvník

#19 Příspěvek od Návštěvník »

Jsou Ti kondíci správně polaritou osazeni ??Orava na rozdíl od jiných TV má
+ pól označený černým prožkem !!Někdy se to přehlédne !!
Jinak jiskření způsobuje špatné uzemnění akvadaku obrazovky - není odpojené ??
jamesn
Kontaktovat uživatele:

Color 445

#20 Příspěvek od jamesn »

Můžu se zeptat co je ten akvadak obrazovky???Ještě jsem ten výraz nikdy neslyšel...Ale mám takové tušení,, že jde o tu přísavku na obrazovce. Jinak vše je připojené a kondíky jsem také zkontroloval a v pořádku...
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Nene, akvadak je ten uhlíkový povlak na baňce, co se pomocí lanek (někdy napínaných pružinkou) spojuje s kostrou - obvykle přímo, někdy přes paralelní RC člen.
Tvoří s anodou obrazovky (to je ten povlak zevnitř spojený skrz baňku s tou čepičkou) filtrační kapacitu pro vysoké napětí. Vlastně celý kónus baňky je kondenzátor na vysoké napětí.

Když se od kostry utrhne, při nabíjení a vybíjení dokáže hodit pěknou jiskru. Ten nabíjecí (a vybíjecí) proud prostě někam musí.
jamesn
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jamesn »

Tak jsem vše zkontroloval a připojení je v pořádku! Taky jsem trošku měřil a jediná závada je, že na C416 kde má být 180V je jen 6V a kondiky a dioda v okolí jsou v pořádku...Jiskry jsou samozřejmně přád:)
Zbynek

#23 Příspěvek od Zbynek »

Ahoj.
1) Vezmi schéma
2) Odpoj všechny čtyři diody na sekundáru trafa (VD110, 109....nemám moc čitelné schéma) ve zdroji.
3) Ohmmetrem (nejlépe ručkovým)"vyzkoušej" odpory jednotlivých větví (paralelně k elytům C122.....C129). Odpor bude cca desítky ohmů (je nutné respektovat polaritu napětí na ohmmetru, který se zde chová jako zdroj, + ohmmetru připoj na + elytu, měj trpělivost a počkej až se nabijí kapacity)
4) Bude-li v některé větvi extrémně nízký odpor, hledej v ní.

Bez ohmmetru můžeš postupovat takto:
3) Na sekundární vinutí (vinutí 115V) připoj výše popisovanou žárovku.
! Zdroj MUSÍ BÝT ZATÍŽEN !
4) Vyzkoušej funkci.
5) Připojováním jednotlivých diod zjistíš, která část není v pořádku.

Tak ať se daří a neptej se jen a zapoj taky hlavu. Ta ti poradí nejlíp. :wink:
Ahoj Zbyněk
Zbynek

#24 Příspěvek od Zbynek »

Ahoj
Tak jsem asi trochu zaspal, ale princip je v pořádku.
Ahoj Zb.
Zbynek

#25 Příspěvek od Zbynek »

Ahoj.
Když je tedy malé napětí na C416 odpoj jej a prověř koncový zesilovač RGB - TEA5101. Lze dle předchozího popisu.
Ahoj Zb.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“