nabíječka pro aku 14,4V
Moderátor: Moderátoři
nabíječka pro aku 14,4V
A kutilmile - nelituju tě
Sehnal jsem adaptér s hodnotami = 18V / 400mA. V adaptéru již je usměrňovač (není to jako u orig. adaptéru). Myslel jsem, že když k tomuto adaptéru zapojím do série s nabíjeným aku nějaký vhodný odpor, omezím proud tekoucí do aku a bude to fungovat. Jenže akumulátor si bere proud podle toho jak moc je vybitý (když jsem zkusil jen krátkodobě připojit vybitý akumulátor a změřit proud co si bere, bylo to cca 2A, naopak méně vybitý akumulátor si bral cca 700mA). Takže to by můj nový adaptér odpálilo.
Fórum jsem se snažil pročíst – pravděpodobně jde o problematiku měkkého vs. tvrdého zdroje, ale nevím jak to vyřešit. Je nějaká schůdná a relativně jednoduchá cesta jak by se nový adaptér dal použít pro dobíjení mých aku? Děkuju za reakce.
A kutilmile - nelituju tě
Další věc je, že nabíjení bude trvat opravdu dost dlouho pokud bude aku úplně vybitý. V návodu k akuvrtačce ale píšou, že k nabití dojde za 3-6 hodin (3 hodiny prý stačí). Nevíte jak mohli tohoto dosáhnout s originální nabíječkou, kterou jsem popsal výše? Díky.
Uaku=13-18V, Uin = 23V, I=0.2A,
Pteplomax=delta Umax * I takže maximálne
Pteplo = (23-13)V*0.2A = 10V * 0.2A = 2W
Jednou z možností je znížit nabíjací prúd, ale tým sa samozrejme úmerne predĺži aj doba potrebná na nabitie akumulátoru. Iné možnosti sú len komplikovanejšie, takže by som to videl na variovanie Rs a hľadania najmenšej už vyhovujúcej tepelnej straty. i
edit: tých U akumin= 13V je tak trochu od pása strelené, samozrejme je teoreticky možné aj nižšie napätie, ale myslím, že nie o moc, a hlavne nie na dlhú dobu od spustenia nabíjania
Nechal jsem nabíjet hodně vybitý aku (měl necelých 12V). Při nabíjení je na výstupních svorkách nabíječky jen o něco vyšší napětí. Napětí se během nabíjení postupně zvyšuje v závislosti na tom, jak se aku postupně nabíjí. Nebylo by vhodnější udělat obvod s LM317, u kterého bych kromě nabíjecího proudu nastavil i výstupní napětí (pro můj případ počítám 16,8V)? Má to smysl (např. z hlediska doby nabíjení) nebo si tím nijak nepomůžu?