Malyš a měnič napětí
Moderátor: Moderátoři
Malyš a měnič napětí
Mám čerpadlo 280W a nemám na zahradě elektřinu.Centrálu nechci kupovat,radši bych měnič a později solární panel na nabíjení baterek.
Někde mi radili že na 280W malyše by byl potřeba měnič s trvalým výkonem 2000W což se mi zdá moc,tak mě zajímá,jestli tu někdo malyše přes měnič napájí a jaký měnič používá.Dík moc za každou odpověď
- czatlantis
Základní informace raději opravím. Čerpadlo nemá 280W, ale napájení 220-240 V a odběr 3-4 A. Pracovat vydrží maximálně půl hodiny, pak musí vychladnout.
Při zhruba 1 kW se měnič musí použít tak 1,5-2 kW, aby se brala v dotaz jeho účinnost pro výsledný odběr U a I. Samozřejmě z baterky při 12 V si každý spočítá kolik musí dát tu půlhodin ta baterka Ampér, takže by baterka musel být na větší volty, ale normální baterka dá trvale max. těch 10 (16?) ampér.
Při potřebných např. 1600 W:
a) 16 V /100 A
b) 16A / 100 V
c) 10A / 160 V
Řekl bych, že z telefonních baterek to nikdo neposkládá. To je už levnější zavést tu elektřinu tam, kde je třeba.
Obdélník bych neřešil, ale pouhou účinnost. Ten obdélník v tom měniči vzniká stejně jen tím, že tam vznikne pila a je oříznuta na ten obdélník. Potom v tom obdélniku tu sínusovku už někdo na druhé straně najde.